https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/modifikovane-rostliny-odhali-bomby-a-nebezpecne-latky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřModifikované rostliny odhalí bomby a nebezpečné látky

10.2.2011 06:47 | FORT COLINS/HODONÍN (Ecomonitor)
K odhalování bomb a jiných nebezpečných látek lze kromě psů a včel využívat i geneticky upravené rostliny, píše server SmartPlanet.
 

„Nápad pochází přímo z přírody,“ říká June Medfordová z coloradské univerzity. „Rostliny před nebezpečím nemůžou utéct ani se pořádně schovat, a tak si vyvinuly řadu sofistikovaných systémů k včasnému odhalení rizika.“ Medfordová se při své práci soustředila na jednotlivé charakteristické schopnosti rostlin, které souvisejí s jejich obranou.

S využitím přeměny některých proteinů dokázala zvýšit citlivost rostlinných receptorů na polutanty. V ideálním případě by pozměněná rostlina, vystavená nebezpečným látkám, měla změnit svou barvu ze zelené na bílou, a poté, co „hrozba“ odezní, opět zezelenat.

Uvést tento zajímavý projekt v život by nemělo být příliš nákladné, Medfordová hovoří při rozpočtu pro realizaci o částkách jednoho až dvou set tisíc dolarů. Přímé využití v letištních halách zatím ještě dlouhou dobu čekat nemusíme – už protože aby receptory rostliny zareagovaly, musí být látce vystaveny po dobu několika hodin.

Využití rostlin by mohlo být jak v domácnostech, tak ve veřejných prostorech, jako jsou obchody. Pro použití ve velkém ve volné přírodě pak lze k monitoringu použít satelity.

Článek byl publikován 27. 1. 2011 na serveru SmartPlanet pod názvem „Engineered plants detect bombs and environmental contaminants“.


reklama

 
Další informace |

Obrazem:

Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist