https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/modrava-v-centru-sumavy-vybuduje-velke-parkoviste-pro-turisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Modrava v centru Šumavy vybuduje velké parkoviště pro turisty

27.11.2016 10:51 | MODRAVA (ČTK)
Vesnička Modrava v centru Národního parku Šumava (NPŠ), kam jezdí ročně kolem 200 000 návštěvníků, postaví na okraji parkoviště s kapacitou do 200 míst. Usiluje o něj osm let. Investici zhruba za deset milionů korun zaplatí ze svého, stavba má začít na jaře 2018 a skončí do podzimu. ČTK to řekl Antonín Schubert, starosta rekreační obce s 85 obyvateli a 500 lůžky v hotelích a penzionech. Počet turistů tam v posledních letech roste.
 

"Děláme změnu územního plánu, kterou požaduje park. Teď jsme dostali informaci od Správy NPŠ, že stavba nebude mít vliv na evropsky významnou lokalitu, takže snad se nám ten projekt konečně podaří rozjet," řekl starosta. Začátkem příštího roku schválí obec územní plán, začne projektovat a parkovací plochu postaví v roce 2018. Parkoviště vznikne naproti hotelu Modrava a naváže na starou čistírnu vod. "Kdo přijede od Plzně, tak tam hned najede a nebude projíždět středem obce," řekl starosta.

Podle něj bránil stavbě "administrativní moloch". Město musí v územním plánu překlasifikovat plochu z autobusového na automobilové parkoviště a už dříve vymezilo plochu zcela mimo chráněná území. "Pak tam byly smrky, které jsme v projektu respektovali, ale ty nakonec sežral kůrovec a správa parku je pokácela," uvedl Schubert.

Obec poté, co postaví parkovací plochu, zrevitalizuje místo v centru u soutoku Modravského a Roklanského potoka. Tam je nyní hlavní parkoviště pro 150 vozů, které Modrava vybudovala podle nařízení Správy NPŠ v roce 1998. Přitom vždy chtěla mít parkovací plochu mimo své území. "Trvalo mi 22 let, než jsem správu přesvědčil," uvedl. Parkoviště u soutoku je trvale plné. Po roce 2018 tam bude klidové místo s chodníkem k soutoku. Výhledově obec vybuduje ještě dvě plochy pro 15 až 20 vozidel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist