https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-hleda-firmu-jez-zlikviduje-material-z-lagun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj hledá firmu, jež zlikviduje materiál z lagun

2.10.2017 23:00 | OSTRAVA (ČTK)
Moravskoslezský kraj dnes vyhlásil veřejnou zakázku na odstranění zhruba 7000 tun materiálu z lagun po chemičce Ostramo, který je už šest let uskladněn v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy. Ilustrační snímek.
Moravskoslezský kraj dnes vyhlásil veřejnou zakázku na odstranění zhruba 7000 tun materiálu z lagun po chemičce Ostramo, který je už šest let uskladněn v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Moravskoslezský kraj dnes vyhlásil veřejnou zakázku na odstranění zhruba 7000 tun materiálu z lagun po chemičce Ostramo, který je už šest let uskladněn v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy. Odvezení a likvidace hmoty bude stát přes 40 milionů korun. Materiál by měl být z Vratimova odvezen do poloviny a zlikvidován do konce příštího roku. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.
 

Náměstkyně moravskoslezského hejtmana Jarmila Uvírová (ANO) uvedla, že na zhotovitele jsou kladeny velmi přísné požadavky, co se týče jeho kvalifikace i samotného průběhu akce. Projekt musí do detailu řešit i trasu, po níž se materiál bude přepravovat, včetně koncového zařízení, kde se bude spalovat. Odtěžený materiál musí být odvážen rovnou do tohoto zařízení.

"Jakýkoliv jiný způsob odstranění jsme kategoricky odmítli. Jsem přesvědčena, že jsme nastavili dostatečné mechanismy pro to, aby naše veřejná zakázka měla zdárný průběh. Pokud vše půjde podle plánu, pak příští rok v lednu bychom mohli mít podepsanou smlouvu se zhotovitelem. Veškerý materiál by měl být z Vratimova odvezen v první polovině roku 2018 a do konce téhož roku ekologicky odstraněn," uvedla Uvírová.

Likvidaci materiálu zaplatí z 80 procent dotace ze Státního fondu životního prostředí. Ze svého rozpočtu kraj doplatí zbývajících 20 procent, tedy přes osm milionů korun.

Materiál navezly do Vratimova v letech 2010 a 2011 soukromé firmy. Uskladněn tam je zřejmě nelegálně, navíc se dosud nepodařilo určit, komu vlastně patří. Na vytěžení kalů z lagun se podílelo několik firem, k palivu vyrobenému z nebezpečných odpadů se ale žádná nehlásí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist