https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/more-ve-spanelsku-je-rekordne-teple-u-tarragony-ma-27-stupnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moře ve Španělsku je rekordně teplé, u Tarragony má 27 stupňů

29.6.2017 01:04 | MADRID (ČTK)
Oteplování moří se obává mořský ekolog José Luis Acuňa. Profesor z univerzity v Oviedu varuje, že to může vést k úbytku mořské fauny a k problémům pro migrující druhy živočichů, například některé želvy. Dalším nebezpečím se podle Acuni může stát invaze živočišných druhů, které v této oblasti normálně nežijí. / ilustrační foto
Oteplování moří se obává mořský ekolog José Luis Acuňa. Profesor z univerzity v Oviedu varuje, že to může vést k úbytku mořské fauny a k problémům pro migrující druhy živočichů, například některé želvy. Dalším nebezpečím se podle Acuni může stát invaze živočišných druhů, které v této oblasti normálně nežijí. / ilustrační foto
Teplota moře u španělských břehů je v těchto dnech nebývale vysoká a v některých místech dosáhla v červnu desetiletých rekordů pro toto období. Nejvyšší teplotu moře z celého Pyrenejského poloostrova - 27 stupňů - registruje španělského ministerstvo pro rozvoj nyní na severovýchodě země u katalánské Tarragony. Rekordně teplé je nejen Středozemní moře, ale i Atlantik u severních břehů Španělska.
 

Nejvyšší nárůst oproti loňskému červnu zaznamenali ve Španělsku u břehů Tarragony, kde teplota vzrostla o více než dva a půl stupně až na 27 stupňů. Na jihu země u Almeríe má přitom Středozemní moře nyní "jen" 24 stupňů, což je skoro stejně jako má Atlantik u břehů Baskicka. Tam naměřila vládní bójka u Bilbaa tento měsíc přes 23 stupňů.

Ve Španělsku byly tento měsíc i rekordně vysoké teploty, které někde dosahovaly až 40 stupňů a v noci v místech neklesaly pod 25 stupňů Celsia. Tento týden se ale ochladilo, například v Madridu o více než deset stupňů (pod 25 stupňů), v jihošpanělské Seville je ale stále přes třicet stupňů Celsia.

Podle klimatoložky Any Casalové je pravděpodobné, že ještě větší nárůsty teplot moře pro dané období budou zaznamenány v září a říjnu. "Moře stojí hodně úsilí udržet si teplotu a znovu se ochladit. Takže zatímco na zemi registrujeme nejvyšší teploty v červenci a srpnu, v oceánu se toto děje o něco později," uvedla Casalová.

Oteplování moří se ale obává mořský ekolog José Luis Acuňa. Profesor z univerzity v Oviedu varuje, že to může vést k úbytku mořské fauny a k problémům pro migrující druhy živočichů, například některé želvy. Dalším nebezpečím se podle Acuni může stát invaze živočišných druhů, které v této oblasti normálně nežijí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist