https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-na-konci-leta-bude-jasno-zda-se-ttip-stihne-za-obamy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO: Na konci léta bude jasno, zda se TTIP stihne za Obamy

14.7.2016 13:24 | BRUSEL (ČTK)
Na konci léta by mělo být jasno, zda se podaří uzavřít rozsáhlou smlouvu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy ještě během funkčního období prezidenta Baracka Obamy. Vyplývá to z vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pro ČTK. Cílem je nadále dokončit jednání o takzvaném Transatlantickém investičním a obchodním partnerství (TTIP) v tomto roce, nástup nové americké administrativy příští rok v lednu bude znamenat zdržení procesu, uvedl mluvčí ministerstva František Kotrba.
 

V Bruselu tento týden probíhá 14. kolo rozhovorů o uzavření dohody, která by měla odstranit většinu bariér v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Ministerstvo podle Kotrby očekává v případě podpisu TTIP v Česku pozitivní dopad na HDP, zaměstnanost i obchodní bilanci. Argumentuje například pozitivními důsledky unijních dohod v případě Mexika, Jižní Koreje či Chile.

Cíl dokončit dohodu v tomto roce podle MPO trvá bez ohledu na politické dění, například americké prezidentské volby v listopadu tohoto roku a nedávné referendum, podle kterého má Velká Británie opustit EU. "Pro nás i nadále platí, že dokud není vyjednáno vše, není vyjednáno nic," řekl ČTK Kotrba. ČR totiž dlouhodobě zastává pozici, že prioritou je komplexní a ambiciózní dohoda, která by šla nad již existující závazky sjednané ve Světové obchodní organizaci, dodal.

Česká vláda podle informací ČTK z diplomatických kruhů hodnotí dosavadní průběh jednání pozitivně. Vzhledem ke komplexnosti a citlivosti některých témat, jako jsou zemědělství, investice či energetika, považuje kabinet pomalejší tempo za pochopitelné. Pokud se nepodaří smlouvu dojednat během Obamova funkčního období, dojde na průtahy bez ohledu na jméno jeho nástupce. Český kabinet však podle informací ČTK upřednostňuje delší jednání před tím, aby se během zbytku letošního roku spěchalo a kvalita dohody ustoupila na úkor rychlosti.

V posledním roce došlo podle ministerstva průmyslu k významnému posunu ve všech pilířích dohody. "Samozřejmě ČR v návaznosti na mandát daný Evropské komisi nepodpoří dohodu, která by snižovala existující standardy nebo zasahovala do práva regulovat. Je třeba pozorně sledovat jednotlivé návrhy EU i americké strany," uvedl Kotrba. Ministerstvo priority pro vyjednávání a jeho stav diskutuje pravidelně se zainteresovanými stranami, řekl.

O TTIP jednají zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014. Zastánci dohody tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin. Tvrdí například, že Evropa bude muset ustoupit ze svých standardů chránících spotřebitele, životní prostředí a sociální výdobytky.


reklama

 
Radek Jozífek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist