https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muz-ktereho-na-petrine-zranila-vetev-neziska-odskodneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muž, kterého na Petříně zranila větev, nezíská odškodnění. Praha nic nezanedbala

28.7.2017 09:30 | BRNO (ČTK)
Muž, kterého v Praze na Petříně vážně zranila ulomená větev, nevysoudí odškodnění od hlavního města. Podle Nejvyššího soudu Praha neporušila prevenční povinnost, když větev zasahující nad cestu pro pěší nenechala předem zkrátit.
Muž, kterého v Praze na Petříně vážně zranila ulomená větev, nevysoudí odškodnění od hlavního města. Podle Nejvyššího soudu Praha neporušila prevenční povinnost, když větev zasahující nad cestu pro pěší nenechala předem zkrátit.
Muž, kterého v Praze na Petříně vážně zranila ulomená větev, nevysoudí odškodnění od hlavního města. Podle Nejvyššího soudu Praha neporušila prevenční povinnost, když větev zasahující nad cestu pro pěší nenechala předem zkrátit. Hlavní příčinou neštěstí bylo podle soudu extrémní počasí se sněhem a větrem. ČTK to zjistila z rozsudku aktuálně publikovaného v soudní databázi.
 

Muž žádal 1,1 milionu korun jako náhradu škody na zdraví, bolesti, ušlého zisku i nemajetkové újmy. Neštěstí se stalo 27. října 2012 odpoledne při procházce v Petřínských sadech. Ulomená větev zasáhla muže do hlavy, záchranná služba jej v bezvědomí převezla do nemocnice, do konce roku pak zůstal v pracovní neschopnosti.

Obvodní soud pro Prahu 1 v roce 2015 mužovu žalobu zamítl. Poukázal na to, že v ten den v Praze silně sněžilo, vítr dosahoval rychlosti 17 metrů za vteřinu a hasiči měli v hlavním městě více než 40 výjezdů. Osmimetrová větev byla podle znalců zcela zdravá a její zkrácení nebylo nezbytné.

Praha tak podle obvodního soudu nezanedbala své povinnosti. Větev se odlomila zásahem vyšší moci. Ovšem Městský soud v Praze loni v lednu rozhodnutí změnil, nárok v základu označil za opodstatněný a nařídil obvodnímu soudu, aby rozhodl o konkrétní částce, kterou Praha zraněnému muži vyplatí. Praha podala úspěšné dovolání k Nejvyššímu soudu, po jehož zásahu je znovu v platnosti první rozhodnutí obvodního soudu.

Podle Nejvyššího soudu se větev ulomila kvůli náhlému výkyvu počasí, kdy sníh silně zatížil olistěnou větev. Nejvyšší soud nesouhlasil ani s názorem, že hlavní město mohlo v den silného sněžení raději uzavřít celé Petřínské sady.

"Nelze po žalovaném (hlavním městě Praha) rozumně požadovat, aby vždy v případě nastalého či hrozícího výkyvu počasí preventivně uzavíral park, který má rozlohu 42,5 hektaru, vede do něj velké množství cest a jedná se o veřejné prostranství," stojí v rozsudku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist