https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muzeum-vystavi-slona-ktery-byl-loni-utracen-v-ostravske-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muzeum vystaví slona, který byl loni utracen v ostravské zoo

25.10.2016 13:05 | OPAVA (ČTK)
Preparát sloního samce Calvina, který byl loni ze zdravotních důvodů utracen v ostravské zoologické zahradě, bude vystaven ve Slezském zemském muzeu v Opavě.
Preparát sloního samce Calvina, který byl loni ze zdravotních důvodů utracen v ostravské zoologické zahradě, bude vystaven ve Slezském zemském muzeu v Opavě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Preparát sloního samce Calvina, který byl loni ze zdravotních důvodů utracen v ostravské zoologické zahradě, bude vystaven ve Slezském zemském muzeu v Opavě. Informovala o tom mluvčí muzea Romana Cieslarová. Model odborníci v těchto dnech dokončují přímo v historické výstavní budově muzea. Pracuje na něm také preparátor Miloš Malucha z Ostravy, který před lety vytvořil pro Národní muzeum preparát slona indického.
 

"Tehdy se jednalo o první preparát slona, který byl v Evropě vytvořen po dlouhých 30 letech. Tentokrát se zase jedná o dermoplastický preparát slona indického, který bude jediný v České republice," řekl Malucha. Preparátor byl přímo u utracení zvířete, jeho lidé tak osobně stahovali kůži, kterou pak nechal i odborně vyčinit.

Práce podle Maluchy komplikoval fakt, že na světě neexistuje model slona indického, na který by se dala konzervovaná kůže natáhnout. "Proto jsme zakoupili model slona afrického, který jsme rozřezali, zmenšili a anatomicky podle fotodokumentace upravili tak, aby odpovídal slonu indickému," řekl Malucha. Tyto práce trvaly několik měsíců. V pondělí rozřezaný model převezl do Opavy, kde se uskuteční finální část preparace.

Práci preparátora dnes v Opavě sledoval i ošetřovatel slonů Daniel Zvolánek, který se o Calvina staral. "Vztah ke slonům je jiný, hlubší. Jsou to úžasná zvířata. Navíc se jich pravidelně dotýkáme," řekl ČTK. Smrti svého svěřence lituje, svým způsobem je ale rád, že bude žít i dál. "Pro to zvíře to je pocta," myslí si. Zda se přijede do Opavy podívat na hotového slona, neví. "To nevím. Není to jednoduché," řekl.

Devětadvacetiletý samec slona indického Calvin musel být utracen loni v říjnu. Samci se na pravé přední noze vytvořil absces, který si odmítal nechat ošetřit. Kvůli nulové šanci na uzdravení se tak zoo rozhodla pro eutanazii. Slon byl otcem 14 mláďat. Deset z nich žije, jedno v ostravské zahradě. Slonice Rashmi je první přeživší slůně narozené v Česku.

"V mládí prodělal infekci neštovic, která způsobila zakřivení jeho levé přední nohy. S věkem se toto zakřivení stále zhoršovalo a způsobilo, že Calvin začal více zatěžovat pravou přední končetinu. V důsledku toho se na přetěžované pravé noze vytvořil velký absces, který si ovšem Calvin odmítal nechat ošetřit," řekla už dříve ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Do ostravské zoo by ale v budoucnu měl zamířit nový sloní samec. "S koordinátorem chovu budeme jednat, protože ostravský sloninec je postaven k odchovu slonů jako chovné zařízení. Určitě je žádoucí, aby tady sloní samec byl, ale bude trvat nějaký čas, než se všechno dojedná. Ale každopádně budeme usilovat o nového sloního samce," řekla Nováková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
David Moravec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist