https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-na-vysocine-i-letos-obnovi-pachove-ohradniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci na Vysočině i letos obnoví pachové ohradníky

3.5.2016 14:21 | JIHLAVA (ČTK)
Kraj Vysočina i letos uvolní peníze pro myslivecká sdružení na obnovu pachových ohradníků. Ve srovnání s rokem 2009, odkdy kraj pachové ohradníky podporuje, srážek aut se zvěří podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) výrazně ubylo. V roce 2009 zaznamenaly statistiky 866 střetů vozidel se zvířaty, v roce 2014 to bylo 364 srážek.
 

"Pokles byl nejvýraznější v roce 2010, pak se počet víceméně stabilizoval," uvedl Novotný. Auto nejčastěji srazí srnčí zvěř. V roce 2009 to bylo 491 střetů, v roce 2014 pouze 280. Ještě výraznější pokles je v počtu srážek s černou zvěří, které jsou z hlediska bezpečnosti nejrizikovější. V roce 2009 udávají statistiky 29 střetů, v roce 2014 pouze sedm. "Jedná se samozřejmě o nahlášené a evidované srážky," připomněl Novotný.

Princip pachových ohradníků je jednoduchý. Na kůly, stromy nebo keře podél silnic se nastříká montážní pěna a další speciální látka s repelentem obsahujícím pach predátorů, například rysa, vlka, nebo medvěda. Zvěř má strach z predátorů zakódovaný v genech a do takto označených úseků nevstupuje. První dávku repelentu lesníci aplikují začátkem května, obnovují ji po měsíci a končí v srpnu.

Kolíky se umísťují hlavně do nepřehledných míst, kde řidič nemá šanci zvěř včas zpozorovat a zabrzdit. Naopak na volných prostranstvích se zvěři ponechává volná cesta k překonání komunikace s tím, že řidiče na riziko srážky se zvířetem upozorní dopravní značka.

Náklady na obnovu pachových ohradníků jsou 200.000 korun, z toho 50.000 hradí Kraj Vysočina, zbytek platí nadace jedné z pojišťoven. Kraj ohradníky ve spolupráci se sponzorem dotuje od roku 2009. V současné době lemují ohradníky asi 100 kilometrů silnic na Vysočině. Ošetřené úseky jsou rozmístěny rovnoměrně po celém území kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist