https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-nasli-u-zlina-uhynulou-bachyni-nevi-se-zda-mela-mor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci našli u Zlína uhynulou bachyni, neví se, zda měla mor

4.7.2017 02:00 | ZLÍN (ČTK)
"Tělo bachyně bylo odvezeno do asanačního podniku k likvidaci, vzorky se odeberou. Prioritní je odstranit tělo, protože může být dalším zdrojem nákazy," řekl ČTK Vorlíček. / ilustrační foto
"Tělo bachyně bylo odvezeno do asanačního podniku k likvidaci, vzorky se odeberou. Prioritní je odstranit tělo, protože může být dalším zdrojem nákazy," řekl ČTK Vorlíček. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rostislav Stach / Naše příroda
Myslivci našli v sobotu ráno ve Hvozdné u Zlína uhynulou bachyni. Zatím není známo, zda samice prasete divokého měla africký mor prasat. Výsledky ještě neznáme, řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín Zdeněk Hluštík. Informaci o nálezu uhynulé bachyně v sobotu potvrdil i mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Výsledky testů však budou podle něj zřejmě k dispozici až v dalších dnech. Nákaza se již dříve potvrdila u tří divočáků.
 

"Tělo bachyně bylo odvezeno do asanačního podniku k likvidaci, vzorky se odeberou. Prioritní je odstranit tělo, protože může být dalším zdrojem nákazy," řekl ČTK Vorlíček. Podle Hluštíka byla již bachyně ve značném stadiu rozkladu.

Minulý týden byli nalezeni na kraji Zlína u nemocnice dva uhynulí divočáci, u kterých byl potvrzen africký mor prasat. SVS po potvrzení nákazy nařídila mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy. V oblasti se nesmějí lovit a krmit divoká prasata, myslivci v ní musejí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky. Další uhynulé sele divočáka, u kterého se potvrdila nákaza, našli myslivci ve čtvrtek ve Zlíně-Lužkovicích. Hvozdná je od Lužkovic i zlínské nemocnice vzdálená jen několik kilometrů.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé. Veterináři ihned po potvrzení nákazy testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, která spadá do takzvané zamořené oblasti v desetikilometrovém pásmu kolem místa, kde byli nalezeni dva uhynulí divočáci. Testy byly ve firmě negativní, zvířata nemocná nejsou. Zemet chová na dvou farmách asi 5000 prasat. Do pátku se musela nahlásit také všechna prasata chovaná v domácnostech v daném území, jen ve Zlíně jich bylo podle zjištění magistrátu 51 kusů.

Chovatelé musejí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 korun, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony. Od pondělí se oblast rozšíří na celý okres Zlín. Africký mor prasat přenášejí volně žijící zvířata. Není nebezpečný pro lidi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist