https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-odstrelili-pri-nahance-na-vychode-prahy-dva-divocaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci odstřelili při naháňce na východě Prahy dva divočáky

20.2.2017 09:00 | PRAHA (ČTK)
Moravec si nicméně nemyslí, že by divoká prasata představovala na východě Prahy vážnější problém. Pokud by prý byla skutečně přemnožená, myslivci by jich spatřili při sobotní  naháňce více.
Moravec si nicméně nemyslí, že by divoká prasata představovala na východě Prahy vážnější problém. Pokud by prý byla skutečně přemnožená, myslivci by jich spatřili při sobotní naháňce více.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Myslivci odstřelili při sobotní naháňce divočáků na východě Prahy dvě prasata. ČTK to řekl předseda mysliveckého sdružení Horní Počernice Jan Moravec. Dodal, že jeden divočák vběhl do zahrady, kde lehce poranil muže. Pražský magistrát vyzval myslivce počátkem týdne, aby zvýšili počet odstřelů a přestali zvířata přikrmovat. Podle Moravcova názoru však divočáci přemnožení ani nebezpeční nejsou.
 

Sobotní naháňky se zúčastnila třicítka střelců. "Obstoupí se leč, řada střelců a honců lečí prochází a vyhání zvířata," popsal postup Moravec. Dva divočáky skolil jediný lovec, a to nad Dolními Počernicemi.

"Měli jsme trochu nepříjemný případ, že jeden divočák vběhl do zahrady a škrábl do nohy pána, který ho tam chtěl ukáznit. Pána pak odvezli do nemocnice na šití," dodal myslivec. Neobvyklé zranění zaznamenala na svém twitterovém účtu i pražská záchranná služba. "Divočák v chatové oblasti v Dolních Počernicích kousl muže do nohy! Záchranáři muže ošetřili a převezli na chirurgii," napsala.

Moravec si nicméně nemyslí, že by divoká prasata představovala na východě Prahy vážnější problém. Pokud by prý byla skutečně přemnožená, myslivci by jich spatřili při sobotní naháňce více. Na lidi prý navíc sama nezaútočí. "Zvěř je plachá a před člověkem uteče. Může běžet směrem k vám, to ale neznamená, že vás chce napadnout. Mohlo by se to stát, jen kdyby bylo prase poraněné," tvrdí.

Prasata v Praze v uplynulých týdnech několikrát napadla psy. Podle Moravce to ale rozhodně není tak, že by se divočáci na psy sami vrhali - zaútočí, pokud pes například vběhne do houštiny, kde odpočívají.

Potíže s divočáky hlásí Praha 14, Horní a Dolní Počernice a Běchovice, problémy jsou prý zejména v lesoparku Čihadla a parku U Čeňku. Radnice uvažovala o pořízení pachových ohradníků, odborníci jí je ale nedoporučili používat v obydlené zástavbě. Odpuzovací látka je totiž založena na lidském potu, na který jsou zvířata ve městě zvyklá, a ohradník by tak byl neúčinný. Magistrát myslivcům pohrozil vypovězením nájmu honitby, pokud situaci rychle nevyřeší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist