https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-nesouhlasi-s-novelou-zakona-o-ochrane-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP nesouhlasí s novelou zákona o ochraně přírody

6.5.1999 15:01 | PRAHA (EkoList)
S návrhem novely zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, kterou předložili poslanci ODS v čele s Karlem Sehořem, ostře nesouhlasí ministerstvo životního prostředí (MŽP). Podle náměstka MŽP ing. Josefa Běleho by přijetí této novely znamenalo významné snížení úrovně ochrany životního prostředí v České republice.
 

Poslanecký návrh počítá se změnou § 43 zákona o ocharně přírody a krajiny v tom smyslu, že pro stavby, vyhlášené v územním řízení za "stavby veřejně prospěšné" by nadále nebylo třeba ve zvláště chráněných územích žádat výjimku ze zákona od orgánů ochrany přírody. V případě národních parků a chráněných krajinných oblastí je takovým orgánem přímo MŽP, v případě národních přírodních rezervací a národních přírodních památek jimi jsou referáty životního prostředí příslušných okresních úřadů. "Návrh svědčí o tom, že předkladatelé naprosto nepochopili rozdíl mezi termíny veřejně prospěšná stavba a veřejný zájem," říká dále náměstek Běle. Veřejně prospěšnou stavbou je totiž doslova každá stavba, která nějaký veřejný prospěch přinese, například i lokální spojovací silnice mezi dvěma vesnicemi. "Dovedete si představit, že by například stavba takové silnice měla přednost před ochranou pralesa Boubín?", varuje před praktickými důsledky přijetí poslaneckého návrhu JUDr. Prchalová z legislativního odboru MŽP.

S návrhem nesouhlasí ani ředitel Správy CHKO ČR RNDr. František Pelc. "Je to nešťastné a tragické neporozumění termínům," říká. "Ve svých důsledcích by přijetí tohoto návrhu znamenalo likvidaci chráněných území v ČR." Ředitel legislativního odboru MŽP Mgr. Petr Petržílek připomíná, že by novela mohla zkomplikovat i jednání o našem vstupu do Evropské unie. "Evropská unie si dosavadního znění zákona o ochraně přírody a krajiny velice cení, v mnohém je tento zákon ještě progresivnější, než evropská legislativa." Podle Petržílka je zákon chybný nejen věcně, ale i po právní stránce, protože nadřazuje stavební a územní řízení veřejnému zájmu ochrany životního prostředí. "Přijetím takové novely by navíc z rozhodování o stavebních zásazích rozsáhlejšího charakteru úplně vypadla veřejnost," varuje Petržílek.

S novelou již včera vyjádřily kategorický nesouhlas ekologické organizace. Otevřený dopis poslancům Parlamentu ČR, kde je varují před přijetím návrhu, podepsaly již například Děti Země, Program energetických úspor, Zelený kruh, Hnutí DUHA či sdružení Calla. Souběžně vznikla z popudu starosty obce Čepí na Pardubicku podobná iniciativa. "Texty obou dopisů již na MŽP máme," potvrdila mluvčí ministrestva Rita Gabrielová. Podle Jindřicha Petrlíka z Dětí Země je definitivní počet podpisů stále nejistý, protože se pod ně podepisují i další organizace a obecní zastupitelstva.

MŽP i ekologické organizace zároveň zdůrazňují, že by přijetí novely znamenalo porušení mezinárodních dohod, na nichž se ČR podílí, jako je například Bernská konvence o ochraně evropské fauny a flóry nebo Ramsarská úmluva o ochraně mokřadů.

Poslanecký návrh byl již předložen vládě, která jej ale zamítla. "Obáváme se, že by jej mohli předložit jako poslaneckou iniciativu v rámci projednávání zákona o vyhlášení Národního parku České Švýcarsko ve druhém čtení," řekl náměstek MŽP ing. Běle.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist