https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-si-chce-koupit-souhlas-obci-tvrdi-odpurci-jaderneho-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP si chce koupit souhlas obcí, tvrdí odpůrci jaderného úložiště

14.12.2017 10:35 | PLUHŮV ŽĎÁR (ČTK)
Ministerstvo prodloužilo platnost průzkumných území pro geologické práce na lokalitách Březový potok (na snímku), Čertovka u Lubence a Magdaléna u Jistebnice
Ministerstvo prodloužilo platnost průzkumných území pro geologické práce na lokalitách Březový potok (na snímku), Čertovka u Lubence a Magdaléna u Jistebnice
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Chanovice
Ministerstvo životního prostředí prodloužilo možnost provádět na několika lokalitách průzkum pro hledání hlubinného úložiště jaderného odpadu do konce letošního roku. Podle Platformy proti hlubinnému úložišti chce obcím umožnit, aby dostaly z jaderného účtu motivační příspěvky přes 51 milionů korun, a koupit si tak jejich souhlas.
 

Příprava úložiště má do roku 2020 stát 1,7 miliardy korun. Mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti a současně starosta obce Pluhův Žďár na Jindřichohradecku Petr Nohava v tiskové zprávě uvedl, že ministerstvo prodloužilo platnost průzkumných území pro geologické práce na lokalitách Březový potok poblíž Horažďovic, Čertovka u Lubence a Magdaléna u Jistebnice na Táborsku z konce roku 2016 na konec letošního. Stejné rozhodnutí má padnout pro Čihadlo u Lodhéřova na Jindřichohradecku. Prodloužení platnosti u čtyř lokalit ze strany ministerstva potvrdila mluvčí Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Nikol Novotná.

"K provedení geologických prací jsou průzkumná území podle SÚRAO v letošním roce nepotřebná. Protože prodloužení může nabýt právní platnosti až v posledních dnech roku, ukazuje se skutečný důvod - umožnit vyplacení motivačních příspěvků pro obce v celkové výši převyšující 51 milionů korun z jaderného účtu. Jestliže bude stejným způsobem zpětně prodloužena platnost průzkumných území i pro zbývající tři lokality v kraji Vysočina, odčerpá se z jaderného účtu dalších 42 milionů. Souhlas obcí ale nelze koupit," uvedl Nohava.

Ministerstvo to odmítá. "Ministerstvo životního prostředí nemá v kompetenci správu jaderného účtu, ani s ním nemá nic společného. Pokud SÚRAO naplní literu zákona, pak MŽP nemá jinou možnost než prodloužit průzkumná povolení, a tak se také stalo," uvedla Roubíčková.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 23 obcí a měst a 12 spolků. Mezi zvažované lokality pro stavbu úložiště patří Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalena na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku.

Geologický výzkum byl zahájen také v okolí obou tuzemských jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Čtyři lokality mají příští rok postoupit do užšího výběru, následně, pravděpodobně v roce 2025, bude vybrána definitivní.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist