https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-broumovsku-se-narodila-nejmene-dve-vlcata-prokazaly-fotopasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Broumovsku se narodila nejméně dvě vlčata, prokázaly fotopasti

7.9.2016 11:46 | BROUMOV (ČTK)
Výskyt vlka na Broumovsku byl potvrzen na jaře roku 2013, kdy se podařilo najít stopu a trus. Loni na podzim výskyt vlka v této lokalitě potvrdila fotopast umístěná severně od Teplic nad Metují. Hradecký kraj letos začal chovatelům z Náchodska vyplácet peníze na náhradu škod způsobených zákonem chráněným vlkem
Výskyt vlka na Broumovsku byl potvrzen na jaře roku 2013, kdy se podařilo najít stopu a trus. Loni na podzim výskyt vlka v této lokalitě potvrdila fotopast umístěná severně od Teplic nad Metují. Hradecký kraj letos začal chovatelům z Náchodska vyplácet peníze na náhradu škod způsobených zákonem chráněným vlkem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejméně dvě vlčata se letos na jaře narodila vlkům na Broumovsku. Prokázaly to záběry z fotopastí. V Broumovském výběžku se tak nyní prokazatelně pohybují minimálně čtyři vlci. ČTK o tom informoval Petr Kafka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.
 

"Když jsme se před třemi lety dozvěděli o ojedinělém výskytu vlků, kteří přes Broumovsko pouze migrovali, nenapadlo nás, že se zde v tak krátkém období budeme setkávat s vlky pravidelně," uvedl Kafka. Hnutí Duha Olomouc, které populaci vlků na Broumovsku sleduje, provedlo intenzivnější monitoring zaměřený především na sběr trusu pro analýzu DNA a potravní testy. Výsledky těchto analýz mají určit původ vlků i složení jejich potravy.

Podle Miroslava Kutala z Hnutí Duha postupný návrat vlků do Česka souvisí s rozšiřujícími se populacemi vlků v Německu a západním Polsku, kde žije dohromady kolem 70 vlčích smeček. "Záběry vlčat na Broumovsku jsou jedinečné a dokazují, že i v naší krajině šelmy mohou trvale žít, pokud jim to dovolíme. Jak ukazují zkušenosti z řady evropských zemí včetně sousedního Německa, výskyt vlků není v protikladu s chovem ovcí, ale pro snížení škod je potřeba realizovat preventivní opatření," uvedl Kutal.

Hnutí Duha Olomouc připravuje projekt, který chovatelům ovcí v oblastech, které vlci znovu osidlují, nabídne možnost zakoupení pasteveckých strážních psů, zapůjčení elektrických ohradníků a také odborné konzultace.

Výskyt vlka na Broumovsku byl potvrzen na jaře roku 2013, kdy se podařilo najít stopu a trus. Loni na podzim výskyt vlka v této lokalitě potvrdila fotopast umístěná severně od Teplic nad Metují. Hradecký kraj letos začal chovatelům z Náchodska vyplácet peníze na náhradu škod způsobených zákonem chráněným vlkem. Na začátku srpna kraje uvedl, že zatím bylo kladně vyřízeno šest žádostí a vyplaceno asi 90.000 korun, k vyřízení zbývaly ještě tři žádosti ve výši 40.000 korun. Podle údajů kraje vlci usmrtili přes pět desítek zvířat, především kozy a ovce. O odškodnění žádali chovatelé převážně z Adršpachu a Zdoňova, dále také z Vernéřovic nebo Stárkova. Poškození musejí nárok doložit nálezy veterinářů a potvrzením od správy CHKO Broumovsko.

Na českém území byli vlci vyhubeni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech. Například předloni na jaře výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti a páru šelem, který dorazil z Lužice, se narodila mláďata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist