https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-bse-bylo-doposud-vysetreno-pres-50-000-kusu-skotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na BSE bylo doposud vyšetřeno přes 50 000 kusů skotu

10.9.2001 13:53 | PRAHA (ČIA)
Celkem 50 618 kusů skotu bylo v ČR k dnešnímu dni vyšetřeno na nemoc šílených krav - BSE. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben s tím, že tento stav potvrzuje prognózu ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského, podle kterého nebude četnost pozitivně testovaných kusů v naší zemi vysoká.
 

Z uvedených 50 618 kusů skotu byly totiž pozitivní pouze dva. "Po prvním z nich, bylo počátkem června přijato opatření vyšetřovat všechna porážená zvířata starší 30 měsíců a nutně poražené kusy starší 24 měsíců, což bylo okamžitě všemi odborníky i nejvyššími reprezentanty evropské legislativy oceněno. V srpnu už byl za mnohem menší pozornosti veřejnosti prezentován druhý a zatím poslední případ," připomněl Duben.

Pro spotřebitele bude přitom podle jeho slov také důležité, že od prvního října vstupuje v platnost nová vyhláška, která novelizuje některá ustanovení zákona o potravinách tak, že se musí kromě jiného u hovězího masa označovat věková kategorie. "Pro hospodyňky bude určitě zajímavější vědět, že kupují maso z mladého kusu, než vědět, že je zvíře sice vyšetřené, ale maso je stejně tvrdé," konstatoval Duben.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist