https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-d1-na-havlickobrodsku-srazilo-auto-minuly-tyden-vlka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na D1 na Havlíčkobrodsku srazilo auto minulý týden vlka

14.3.2017 09:00 | JIHLAVA (ČTK)
Na dálnici D1 v Kraji Vysočina budou při modernizaci D1 postaveny dva ekodukty. Podle Hlaváče teď v tomto 100 kilometrů dlouhém úseku není žádný most, který by zvířata mohla využít k překonání dálnice a musí ji přebíhat.
Na dálnici D1 v Kraji Vysočina budou při modernizaci D1 postaveny dva ekodukty. Podle Hlaváče teď v tomto 100 kilometrů dlouhém úseku není žádný most, který by zvířata mohla využít k překonání dálnice a musí ji přebíhat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Hulva / www.selmy.cz
Na dálnici D1 na Havlíčkobrodsku srazilo auto minulý týden vlka. Mrtvou šelmu našel na poli poblíž obce Skorkov místní obyvatel, který o nálezu v pátek večer informoval ochránce přírody. Podle nich jde zřejmě o vlka, samce vážícího kolem 40 kilogramů. Informace ze společné tiskové zprávy Hnutí Duha, Univerzity Karlovy a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) ČTK potvrdil ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR Václav Hlaváč.
 

Zprávu o nálezu mrtvého vlka u 100. kilometru D1 nejdřív dostalo Hnutí Duha. Hlaváč se na místo dostavil s Pavlem Hulvou z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. "Vlka jsme převzali a získali pro vědecké analýzy. Zvíře teď bude podrobeno podrobnému zkoumání, odkud přišlo, jak je příbuzné se známými populacemi v okolí a podobně," uvedl Hlaváč. Vizuálně podle něj zvíře nese všechny znaky vlka.

Na Vysočině vlci nežili déle než sto let. "Ten nález souvisí se šířením vlka," uvedl Hlaváč. Vlci do Česka přicházejí ze severozápadu, už žijí na Kokořínsku a Broumovsku, údaje o nich jsou i z Krušných hor. Na Vysočině byl asi deset kilometrů od místa nynějšího nálezu zachycen vlk fotopastí už vloni, podle Hlaváče tohoto vlka pravděpodobně taky zabilo auto. "Je možné, že jsme na nějaké migrační cestě," řekl k možnému výskytu vlků v kraji.

Zoolog Pavel Hulva odebírá vzorek pro genetickou analýzu.
Zoolog Pavel Hulva odebírá vzorek pro genetickou analýzu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Archiv Pavla Hulvy / www.selmy.cz

Vlk teď podle ochránců přírody chtěl překonat dálnici pár desítek metrů od mostu přes silnici mezi obcemi Skorkov a Zbinohy. Dálnici se na Vysočině pokoušejí překročit i losi a rysi. Posledním doloženým případem zabitého vzácného zvířete je rys, který byl nalezen před čtyřmi lety na 80. kilometru dálnice u Koberovic na Pelhřimovsku.

Kolizím by mohly zabránit nadchody nad dálnicí, takzvané ekodukty. Podle některých kritiků to ale jsou zbytečné a drahé stavby. Hlaváč uvedl, že zpochybňování ekoduktů způsobilo to, že velké procento z nich bylo v minulosti postaveno na místech, kde skutečně k ničemu nejsou. "Ale ekodutky, které jsou dobře navržené, na správných místech, mají nezastupitelný význam. Staví se v celé Evropě," řekl.

Na dálnici D1 v Kraji Vysočina budou při modernizaci D1 postaveny dva ekodukty. Podle Hlaváče teď v tomto 100 kilometrů dlouhém úseku není žádný most, který by zvířata mohla využít k překonání dálnice a musí ji přebíhat. Význam ekoduktů stoupne proto, že při opravách bude dálnice oplocená, uvedl Hlaváč.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist