https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-dalku-rizene-modely-letadel-pomahaji-honit-velrybare-kontrolovat-ropovody-nebo-scitat-orangutany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Modely letadel pomáhají honit velrybáře nebo sčítat orangutany

6.3.2012 02:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Potok plný prasečí krve byl pro amerického nadšence do rc modelů trochu překvapivý objev.
Potok plný prasečí krve byl pro amerického nadšence do rc modelů trochu překvapivý objev.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | sUAS News
Dálkově ovládané modely letadel a vrtulníků vybavené digitálním fotoaparátem nebo kamerou nacházejí uplatnění nejen jako hračka pro dospělé, ale i v ochraně přírody. Začínají je používat jak aktivisté bojující proti lovu velryb nebo chránící deštné pralesy proti kácení, ale slouží i vědcům pro sledování populací zvířat nebo k monitorování znečištění, povodní a ekologických havárií. Užitečné jsou i při geofyzikálním průzkumu nebo kontrole ropovodů. Mohou však také přinést nevšední pohled na krásy přírody nebo odhalit potok plný krve.
 

To se doslova podařilo v americkém Dallasu. Místní nadšenec do dálkově ovládaných modelů (nebo také zkráceně rc modelů - od radio control) testoval, jak vypadají fotografie pořízené jeho malým rc modelem. Ke svému překvapení na snímcích našel zcela rudý potok. Věc nahlásil příslušným úřadům. Z dalšího šetření vyplynulo, že nedaleká balírna masa šetřila své náklady tak, že odpadní prasečí krev vypouštěla přímo do potoka. K jejímu odhalení stačilo jednoduchý model letadla v ceně 75 dolarů, vybavený digitálním fotoaparátem.

Hon na velrybáře

O hodně sofistikovanější techniku dostala darem organizace Sea Shepherd, která se snaží mařit japonským velrybářským lodím lov velryb. Pro ochránce velryb nebylo snadné v rozlehlých vodách na japonské lodi natrefit. Díky dvou rc strojům, které kromě dálkového ovládání mohou ve vzduchu operovat autonomně podle předem naprogramovaných pokynů, může Sea Shepherd snadno monitorovat stovky kilometrů oceánu. Na Štědrý den loňského roku takto vyhledali na okraji antarktických vod vlajkovou loď japonských velrybářů Nisshin Maru.

Sea Shepherd nasadil tato vyspělá letadélka koncem loňského roku. Jejich používání se ale vzápětí na chvíli zkomplikovalo. V antarktických vodách se podle Úmluvy o Antarktidě smějí používat jen zařízení, která mají posouzení o dopadech na životní prostředí (EIA). Úředník australského ministerstva životního prostředí si ale vzpomněl, že Sea Shepherd v seznamu posuzovaných zařízení letadla neměla. Aktivisté tak museli dodatečně získat potvrzení, že používání dálkově ovládaných letadel má na životní prostředí zanedbatelný vliv.

Peter Brown vypouští dálkově ovládané letadlo z paluby lodě Steve Irwin. Cílem je v rozlehlém oceánu najít velrybářskou loď Nisshin Maru.
Peter Brown vypouští dálkově ovládané letadlo z paluby lodě Steve Irwin. Cílem je v rozlehlém oceánu najít velrybářskou loď Nisshin Maru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Sea Shepherd

Dálkově ovládaná letadla vybavená GPS navigací a autopilotem používají i ochránci přírody na Severní Sumatře. Jednak s jejich pomocí monitorují kácení tropického pralesa, jednak jim pořízené záznamy pomáhají při sčítání orangutanů a dalších ohrožených zvířat. „Podařilo se nám například pořídit snímky orangutana, který hodoval na vrcholu stromu, nebo odhalit začínající lesní požár,“ říká šéf projektu Lian Pin Koh. Hlavní smysl projektu je ale v něčem jiném. „Chceme vyvinout levné dálkově ovládané letadlo, které by mohli k ochraně přírody využívat i další vědci,“ říká Lian Pin Koh. Problém totiž je, že komerčně dodávané systémy stojí mezi deseti až padesáti tisíci dolary. Lian Pin Koh se snaží dát dohromady rc model vybavený open source programem pro autopilota, který by byl finančně dostupnější.

Rc modely počítají odpadky nebo ryby

Rc model, přesněji vrtulníček, ještě přesněji trikoptéru, používají v Austrálii k filmování pobřeží a pláží. Nejde o šmírování opalujících se celebrit (k čemuž paparazzi rc modely skutečně využívají), ale o monitoring odpadu, který se vrší na pobřeží. Získaná data mají mimo jiné posloužit i k vyhodnocení toho, jaký vliv na množství odpadu na plážích mají různá opatření, jako například odpadkový koš u schůdků k pláži.

Dálkově řízený model letadla letos v zimě usnadnil cestu ruskému tankeru při plavbě přes zamrzlé Beringovo moře. Díky na dálku zaslaným snímkům ledu si loď mohla volit snadnější cestu. Pro Grega Walkera z Univerzity of Alaska to nebylo první využití letadel v praxi. Ostatně na univerzitě je šéfem programu využívání rc modelů. V minulosti se jeho rc modely zapojily do řady projektů, například při kontrolách, zda nedochází k únikům z ropovodů, aktuálně se z dat získaný z jeho letadel vyhodnocují stavy ryb v aljašských lovištích.

Mezi modeláři se velké oblibě těší hlavně snadno ovladatelné a programovatelné hexakoptéry
Mezi modeláři se velké oblibě těší hlavně snadno ovladatelné a programovatelné hexakoptéry
Foto | VilleHoo / Flickr

Létat a fotit s rc modelem může každý

Na dálku řízené modely se samozřejmě používají i u nás. Například Jiří Pištěk se fotografováním a filmování z modelu letadla živí a má i zakázky týkající se životního prostředí. „Fotil jsem třeba následky skladování uhlí na volných plochách. Nebo ekologickou havárii, když v nejmenovaných lázních prasklo vedení se sirnou vodou a ta se dostal do polí,“ vyjmenovává Pištěk. Služby jeho letadla a vrtulníku se hodily i při monitorování povodní nebo sesuvů půdy.

Dálkově ovládané nebo samonaváděcí modely letadel ale nemusí být nutně záležitostí jen profesionálů. „Nahrávat videa nebo fotografovat z letícího modelu může u nás kdokoli,“ říká Zdeněk Hnízdil, majitel RC Servisu. Filmování pomocí modelu letadla se podle něho začalo šířit mezi modeláři asi před pěti lety. „Dnes se k tomuto účelu spíš využívají pokročilejší technologie letícího modelu, jako je například hexakoptéra,“ říká Zdeněk Hnízdil. Hexakoptéra se chová podobně jako vrtulník, je mnohem obratnější než letadélko. Hlavní výhodou je, že je programovatelná. „Během filmování jí nemusí člověk řídit. Prostě se zadají souřadnice místa, kam má zaletět, ona tam zaletí, nafilmuje a sama se vrátí zpět opět pomocí souřadnic GPS na místo určení,“ vysvětluje možnosti Zdeněk Hnízdil.

Způsobů využití dálkově ovládaných či automatických modelů letadel je zřejmě celá řada. V neposlední řadě mohou záběry z rc modelu posloužit ke shlédnutí přírodních krás z ptačí perspektivy.


reklama

 
Další informace |
Niagárské vodopády:

Monument Valley:

Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist