https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-dnesek-pripada-svetovy-den-zivotniho-prostredi-jaky-je-stav-prirody-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na dnešek připadá Světový den životního prostředí. Jaký je stav přírody v ČR?

5.6.2014 09:43 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Na druhou stranu v posledních letech v Česku přibývá ekologicky hospodařících zemědělců
Na druhou stranu v posledních letech v Česku přibývá ekologicky hospodařících zemědělců
Na dnešek připadá Světový den životního prostředí. Jeho mezinárodní motto pro letošek zní Svět pod vodou a klade otázky klimatických změn a zvyšování hladiny světových oceánů. Ministerstvo životního prostředí vyzvalo veřejnost, aby se připojila k dnešním oslavám konkrétními aktivitami, jež přispějí ke zlepšení životního prostředí , například cestou do práce na kole, vysazením stromu nebo likvidací černých skládek.
 

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) právě v tento den předá ve Vlašimi certifikáty nově založeným geoparkům. Dostane ho Kraj blanických rytířů a Geopark Podbeskydí. Doposud v Česku fungovaly čtyři - Geopark Český ráj, GeoLoci, Geopark Egeria a Železné hory.

Pátý červen ustanovilo před 42 lety Valné shromáždění OSN. Pro ochranu a obnovu životního prostředí znamená jedno z nejdůležitějších výročí.

Stav životního prostředí na území České republiky se podle loňské oficiální hodnotící zprávy zlepšuje. Některé problémy však přetrvávají a objevují se i nová rizika.

Vzduch

Některé regiony, především Moravskoslezský kraj se stále potýkají s horší kvalitou ovzduší. Znečištění ovzduší po roce 1990 zhoršuje také větší počet automobilů v ulicích a spalování nekvalitního paliva v zimních měsících zejména na venkově.

Půda

Za uplynulých 12 let výrazně stoupla spotřeba minerálních hnojiv i přípravků na ochranu rostlin. Právě jejich nevhodné nebo nadměrné užívání společně s nevhodnými osevními postupy a vodní a větrnou erozí stojí za zhoršenou kvalitou půdy v ČR. Podle odborníků díky těmto příčinám každoročně ubývá zhruba 5 tisíc hektarů orné půdy.

Lesní půda je stále ještě značně poškozena kyselými dešti a následným uvolňováním toxických kovů z druhé poloviny minulého století. „Díky tomu je stav českých lesů jedním z nejhorších v celé Evropě,“ objasnil Michal Bittner z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí - Recetox Masarykovy univerzity.

K celkovému poklesu biodiverzity přispívá také větší výstavba a územní rozvoj narušují funkci krajiny, stanoviště rostlin a živočichů.

Na druhou stranu v posledních letech v Česku přibývá ekologicky hospodařících zemědělců. Jejich počet vzrostl během poslední dekády o více než 500 %. „Zatímco v roce 2002 bylo evidováno 721 subjektů, v roce 2012 již 3 934,“ upřesnila Tereza Ponocná z Cenia, České informační agentury životního prostředí.

Voda

Podobně jako v jiných zemích se i v České republice vyskytuje problém znečištění vody organickými látkami. Nejčastěji se jedná o hnojiva ze zemědělství či odpady z domácností. Novou hrozbou se však stalo znečištění vody zbytky léčiv a hormony, především antikoncepcí. „V 70. letech vůbec nebylo známo, že by tyto látky mohly být obsaženy v povrchových vodách či dokonce v pitné vodě. S rozvojem analytických technik se však začalo potvrzovat, že čím dál více druhů těchto látek se v povrchových a pitných vodách opravdu vyskytuje,“ vysvětluje Michal Bittner.

„Ačkoliv jsou podle Světové zdravotnické organizace měřené koncentrace těchto látek v pitné vodě zdraví neškodné, organizace přiznává, že dlouhodobé účinky těchto látek i v tak nízkých koncentracích nejsou známé. Proto je nutné apelovat na preventivní snižování jejich množství, a to především osvětou, aby lidé zbytky nesplachovali či nevylívali, ale vraceli zpět do lékáren,“ doplnil Bittner.



reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám Ekolist.cz? Pošlete mu pár korun.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist