https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kotlikove-dotace-pujde-v-praze-dalsich-23-7-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na kotlíkové dotace půjde v Praze dalších 23,7 milionu korun

24.10.2017 12:07 | PRAHA (ČTK)
Na rozdíl od jiných krajů se v metropoli dotace nově nevztahují na kombinované kotle například na biomasu a uhlí.
Na rozdíl od jiných krajů se v metropoli dotace nově nevztahují na kombinované kotle například na biomasu a uhlí.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Hlavní město rozdělí 23,7 milionu korun v dalším kole dotačního programu na výměnu kotlů. Pražané mohou žádat až 150.000 korun, a to i zpětně na již provedené výměny. Novinářům to včera řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Na rozdíl od jiných krajů se v metropoli dotace nově nevztahují na kombinované kotle například na biomasu a uhlí. Podle odhadů v hlavním městě zbývá asi 1000 až 2000 kotlů na tuhá paliva.
 

Podpora se bude týkat kotlů na biomasu, na plyn a tepelných čerpadel. Další kolo dotací město podle Plamínkové vyhlásí do konce října. "Budeme podporovat jenom kotle na biomasu, protože chceme, aby se ovzduší v Praze zlepšovalo výrazněji," vysvětlila radní. Žádosti bude možné podávat stejně jako v minulém kole pouze písemně, ale podle Plamínkové by to nemělo znamenat komplikace, protože se v metropoli obvykle bez problémů dostane na drtivou většinu žadatelů.

V prvním kole podpořila Praha z evropských peněz 177 žadatelů. Celkem jich o dotaci požádalo 185, někteří však nesplnili podmínky. Praha nabízí i vlastní dotační program na výměnu topení, který má podmínky nastaveny tak, aby se doplňoval s tím celostátním. Na podporu až 70.000 korun v něm dosáhnou i domy, které nemají kotel, ale kamna v každém pokoji či bytě zvlášť.

Podle Plamínkové část lidí o dotaci na výměnu kotle z různých důvodů nežádá. "Jsou to zejména sociálně nejslabší, kteří mají obavy, už by topení třeba plynem neutáhli provozně," uvedla. Potom jde o zmíněnou skupinu lidí, kteří topí kamny. Zcela vyloučeni jsou pak ti lidé, kteří obývají prostory chat například v zahrádkářských koloniích, které nejsou zkolaudované k trvalému bydlení.

Druhé kolo kotlíkových dotací postupně vyhlašují všechny kraje. Podle náměstka ministerstva životního prostředí Jana Kříže je o prostředky zájem a ministerstvo již eviduje přes 11.000 žádostí. Oproti minulému kolu se mírně změnily podmínky. Na dotace nově lidé dosáhnou i bez nutnosti alespoň částečně dům zateplit, snížila se podpora pro kombinované kotle na uhlí a biomasu a ministerstvo nabízí další bonusy pro lidi, kteří spolu s výměnou kotle například nainstalují fotovoltaické panely.

Česká republika získala v evropském Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 devět miliard korun. První dotační vlna byla spuštěna v létě 2015, druhá začala letos v říjnu. Třetí a poslední výzva k předkládání žádostí o evropské peníze by měla následovat nejpozději v roce 2019. Do roku 2020 chce MŽP vyměnit 80.000 až 100.000 kotlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist