https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-letisti-v-hodkovicich-vypustili-20-syslu-byl-tam-uz-posledni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na letišti v Hodkovicích vypustili 20 syslů, byl tam už poslední

24.7.2017 23:11 | HODKOVICE N.M. (ČTK)
V minulosti tuto lokalitu obývalo několik desítek jedinců, v posledních letech jich bylo maximálně pět a nyní zde přežíval možná už jen jediný. Ilustrační snímek.
V minulosti tuto lokalitu obývalo několik desítek jedinců, v posledních letech jich bylo maximálně pět a nyní zde přežíval možná už jen jediný. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochránci přírody dnes vypustili v rámci záchranného programu na letišti v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku 20 syslů obecných. Jde o kriticky ohrožený druh, který takřka vymizel i z hodkovického letiště. V minulosti tuto lokalitu obývalo několik desítek jedinců, v posledních letech jich bylo maximálně pět a nyní zde přežíval možná už jen jediný. Informovala o tom koordinátorka záchranného programu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Jitka Větrovcová.
 

Kolonie syslů byly kdysi na území Čech a Moravy velmi početné. V polovině 50. let minulého století ale začali zemědělci tyto hlodavce považovat za škůdce a hubit. Syslům uškodila i změna způsobu hospodaření, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkým travním porostem a používání chemických prostředků. Podle Větrovcové žije na území republiky ve volné přírodě zhruba 5000 jedinců v 36 lokalitách. Nejvíce, asi 850, jich je ve dvou propojených koloniích v Českém středohoří.

V Libereckém kraji je letiště v Hodkovicích zřejmě jediným místem, kde syslové žijí. Podle vedoucího letového provozu Miloslava Fišera v posledních letech syslové na letišti ubývali zřejmě kvůli tomu, že tam neměli dostatek potravy. "Je dohodnuto s jedním soukromým zemědělcem, že oseje jedno minipolíčko, které se bude využívat jako zdroj potravy pro ně," uvedl. Pro vzlety a přistávání letadel nory syslů nebezpečné nejsou. "Problém je spíše s predátory, kteří je loví. Třeba psi je vyhrabávají a dělají díry," dodal.

Sysel má hustý, pískově zelenavý kožich. Je o něco větší než jeho příbuzná veverka. Na rozdíl od veverky má ale krátký ocas, malé ušní boltce a přiléhavou srst. Syslové vyhledávají terén s nízkou trávou, přičemž právě letiště anebo golfová hřiště jsou pro ně stejně jako okraje polí nebo meze ideálním místem k životu. Syslové na nich dobře vidí a jsou schopni včas zareagovat na nepřítele. Na sekání trávy na letišti se bude zřejmě finančně podílet i Liberecký kraj, zatím jde o příslib. Řádově půjde o tisíce až desetitisíce korun. "Myslím, že kraj od toho nemůže dávat ruce pryč. Naopak, každá taková aktivita, která pomůže, aby tady sysel vydržel a rozmnožoval se, je potřeba podporovat," uvedl radní pro životní prostředí Jiří Loffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

Na letišti dnes ochránci přírody vypustili 20 syslů z expozičního chovu Zoo Hluboká nad Vltavou. Z toho bylo 12 samic a v ideálním případě by každá mohla mít ročně až pět mláďat. Každému syslovi vyhloubili ochránci přírody asi půlmetrovou noru, sysla do ní vložili i se zrním a otvor zadělali pet lahví. Podle Větrovcové by jinak hlodavci hned utekli. Uzavřením vchodu jsou syslové donuceni vyhrabat si vlastní noru, kterou začnou považovat za vlastní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist