https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-mladoboleslavsku-vznikne-rezervace-s-unikatnimi-loukami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Mladoboleslavsku vznikne rezervace s unikátními loukami

28.6.2016 09:23 | NEPŘEVÁZKA (ČTK)
Ve středních Čechách je 287 maloplošných chráněných území. Od roku 2009 bylo vyhlášeno 67 zvláště chráněných území
Ve středních Čechách je 287 maloplošných chráněných území. Od roku 2009 bylo vyhlášeno 67 zvláště chráněných území
Na Mladoboleslavsku přibude rezervace Chlum u Nepřevázky s loukami, na kterých se vyskytují vzácné rostliny, například záraza vyšší, pelyněk pontický, bílojetel bylinný, kosatec sibiřský a hadí mord španělský. Tato přírodní památka má rozlohu šedesát hektarů a je součástí evropsky významné lokality. ČTK to dnes sdělila mluvčí středočeského hejtmanství Michaela Drobná.
 

"Samotná Přírodní památka Chlum u Nepřevázky je tvořena výhradně nelesními biotopy a skládá se ze tří samostatných částí - vojenské cvičiště, stráně pod Hrádkem a louka u hájovny," uvedl krajský náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Ve středních Čechách je 287 maloplošných chráněných území. Od roku 2009 bylo vyhlášeno 67 zvláště chráněných území kategorie přírodní památka, přírodní rezervace nebo smluvně chráněné území. Dalších přibližně třicet nových chráněných území bude vyhlášeno do konce roku 2017.

Letos jde už o dvanáctou přírodní památku, kterou hejtmanství vyhlásilo. Středočeský kraj také chystá vydání informační publikace o nově vyhlášených chráněných územích nazvanou Perly středočeské přírody - Novinky v síti zvláště chráněných území ve Středočeském kraji. Tendr na vytištění 3000 kusů této publikace je vypsaný, kraj za publikaci zaplatí kolem 160 000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist