https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ochranu-stad-pred-vlky-je-mozne-ziskat-dotaci-informuji-ochranari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ochranu stád před vlky je možné získat dotaci, informují ochranáři

5.5.2017 10:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na nákup pasteveckých psů můžete dostat dotaci. Před vlky ochrání.
Na nákup pasteveckých psů můžete dostat dotaci. Před vlky ochrání.
V posledních týdnech přibývá případů napadení domácích zvířat, zejména ovcí, velkými šelmami, pravděpodobně vlkem. Poslední se odehrál v noci ze středy na čtvrtek v chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Stavbu ohradníků či nákup pasteveckých psů, kteří stáda ochrání, je možné hradit z Operačního programu Životní prostředí. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.
 

„Rozumím tomu, že pro chovatele je těžké vidět zvířata, napadená velkou šelmou. Je to pohled, kterému jsme si v posledním století odvykli. Na druhou stranu – zkušenosti z Německa či Beskyd ukazují, že v krajině je možné hospodařit a zároveň tu mohou žít i divoké šelmy," říká Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Je ale potřeba s přítomností vlků počítat a přizpůsobit způsob chovu hospodářských zvířat. "Škody způsobené velkými šelmami operativně řešíme. Naši pracovníci je přímo na místě posuzují, aby měl majitel nárok na náhradu škody. S chovateli jednáme, vysvětlujeme jim, jak stáda zabezpečit, k zapůjčení pro okamžité řešení jim nabízíme také elektrické ohradníky,“ vysvětluje Pavel Pešout.

Pro naši krajinu jsou podle jeho slov potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci. "Jsou dobří lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožené velké kopytníky, kteří způsobují značné škody zemědělcům i lesníkům," říká. Velké šelmy si ke své obživě přednostně vybírají slabé a nemocné kusy a zvyšují tak kondici populace volně žijících srnců, daňků, muflonů i divokých prasat.

„Klasickou ochranou hospodářských zvířat na pastvině je trvalá přítomnost velkého pasteveckého psa nebo pasáka u stáda - vyplatí se zejména při chovu většího počtu ovcí nebo koz. Drobnějším chovatelům doporučujeme, aby svá hospodářská zvířata (ovce, kozy či mladý skot) hlavně na noc řádně umístili například do pevného objektu nebo do vyšší, nejlépe dvojité ohrady v blízkosti domu, je-li to možné. Osvědčuje se také připevnění barevných pruhů látky, takzvaných zradidel, na ohradu,“ dodává Pavel Pešout.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist