https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ozdravne-pobyty-pro-deti-ze-smogovych-oblasti-pujde-40-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ozdravné pobyty pro děti ze smogových oblastí půjde 40 milionů

15.8.2017 12:53 (ČTK)
Peníze mohou čerpat základní, mateřské a lesní školy a nově také zřizovatelé dětských skupin. Musí ležet v místě, kde denní koncentrace prachových částic v pětiletém klouzavém průměru překračovala 50 mikrogramů na metr krychlový. Přesný výčet těchto míst je uvedený na webových stránkách Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP). / ilustrační foto
Peníze mohou čerpat základní, mateřské a lesní školy a nově také zřizovatelé dětských skupin. Musí ležet v místě, kde denní koncentrace prachových částic v pětiletém klouzavém průměru překračovala 50 mikrogramů na metr krychlový. Přesný výčet těchto míst je uvedený na webových stránkách Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP). / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na ozdravné pobyty dětí, žijících ve smogových oblastech, půjde 40 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Žádat o ně mohou školy, školky a nově i dětské skupiny, a to od 4. září. Oproti dřívějším dotacím je nyní podmínkou, aby byl pobyt spojený s ekologickou výchovou. V dnešní tiskové zprávě to sdělilo ministerstvo životního prostředí.
 

Peníze mohou čerpat základní, mateřské a lesní školy a nově také zřizovatelé dětských skupin. Musí ležet v místě, kde denní koncentrace prachových částic v pětiletém klouzavém průměru překračovala 50 mikrogramů na metr krychlový. Přesný výčet těchto míst je uvedený na webových stránkách Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP). Patří sem velká část Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje, dále místa v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji a také několik částí Prahy.

Dotaci vypsalo ministerstvo v minulosti již vícekrát, novinkou je ale podmínka, aby pobyty obsahovaly i ekologickou výchovu pro děti. "Výukový program by měl probíhat minimálně šest hodin denně, částečně venku na čerstvém vzduchu a má se věnovat i ochraně ovzduší. Školám jej zajistí kvalifikovaný lektor nebo organizace, která se zabývá environmentálním vzděláváním minimálně dva roky," vysvětlil ředitel SFŽP Petr Valdman.

Pobyt musí trvat nejméně pět dní (čtyři noci) a musí se konat v místě s vyhovující kvalitou ovzduší. I tyto lokality jsou uvedené v seznamu na stránkách SFŽP. "Pořadatelé ozdravných pobytů s ekologickým výukovým programem z takovýchto oblastí můžou získat až 400 tisíc korun v závislosti na délce pobytu," uvedl ministr Richard Brabec (ANO).

Peníze lze čerpat na tábory pořádané v období od 1. října 2018 do 30. dubna 2019 nebo od 1. října 2019 do 30. dubna 2020. Žádosti mohou školy a další organizace podávat na SFŽP od 4. září do 30. listopadu letošního roku.

Na ozdravné tábory šly příspěvky z národních zdrojů v minulosti již vícekrát. Ministerstvo životního prostředí na ně uvolnilo celkem 75 milionů Kč. Naposledy přispělo na pobyty, které proběhly letos v dubnu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist