https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-protest-proti-firme-azos-v-nymburce-prislo-nekolik-stovek-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na protest proti firmě Azos v Nymburce přišlo několik stovek lidí

15.6.2016 18:00 | NYMBURK (ČTK)
Několik stovek lidí přišlo v Nymburce na demonstraci proti podniku Azos CZ, který podle místních obtěžuje okolí zápachem. Protestní akce se ve městě konaly už v minulosti, ta dnešní byla třetí. Podle pořadatelů je potřeba na kauzu upozorňovat, protože od posledního protestu se podle nich nic nezměnilo a závod na lakování a zinkování vyrábí dál. Azos CZ kritiku odmítá a tvrdí, že splňuje všechny předpisy. Jeho odchodem z města by se podle něj problém zápachu nevyřešil.
 

Před 16:00 postávaly na náměstí Přemyslovců jen hloučky lidí, postupně účastníků přibývalo a kolem 16:30 jich bylo kolem tří stovek. Podle pořadatelů byl celkový počet vyšší, protože někteří lidé během akce odešli a jiní přišli. Pod peticí, kterou demonstranti podepisovali, se shromáždilo kolem 500 podpisů.

Vedle pódia, na němž se střídali řečníci, byly vyvěšeny transparenty s nápisy jako "Nymburk - evropské město smradu 2016" nebo "Azos na soudy kašle". Někteří lidé přišli v rouškách nebo dýchacích maskách, jedna účastnice měla tvář namaskovanou jako smrtka.

Organizátoři ze spolku Permanent poukázali na to, že závod je umístěn jen 50 metrů od rodinných domů v budově, která je podle nich pro podobný provoz nevhodná. "Stížnosti občanů jsou dva a půl roku ignorovány. Naoko jsou řešeny, ale reálný dopad na firmu Azos CZ je směšný," tvrdí předsedkyně spolku Miloslava Štěrbová. "Hrozně nám vadí ten zápach, hrozně nás to obtěžuje. Mám tam vnouče přímo vedle fabriky. Dítě je od narození nemocné na plíce, pořád chrčí. Já jsem astmatička, jsem zdravotní sestra, když přijdu na Zálabí, tak se okamžitě začnu dusit," řekla ČTK jedna z účastnic akce Eva Votavová. Podle zápachu prý pozná i pracovníky továrny. "To je poznat, to je specifický zápach. Kdybyste mi dal očichat sto lidí z Nymburka, poznám, kdo dělá v Azosu," dodala.

Azos CZ kritiku odmítá. "My stále trváme na tom, že Azos CZ splňuje všechny zákonem stanovené normy a předpisy a v žádném případě je neporušuje," sdělil dnes ČTK mluvčí firmy Karel Samec. Podle něj k takovému závěru dospěly tři desítky nezávislých a hlavně státem certifikovaných kontrol. Pokud by se měl problém zápachu v Zálabí vyřešit, musel by se podle Samce někdo zabývat celou průmyslovou zónou a přilehlým okolím, nikoli jen závodem Azos CZ. Představa, že zastavením výroby a odchodem firmy se problém vyřeší, je podle mluvčího mylná.

Krajský úřad v polovině dubna nařídil zastavit provoz kataforézní a zinkovací linky, firma se proti verdiktu a třistatisícové pokutě odvolala. Kritici tvrdí, že opatření, která krajský úřad vůči firmě podnikl, se ukázala jako bezzubá, neúčinná a nevedla k žádné změně. Podle mluvčí kraje Michaely Drobné hejtmanství věc nemůže urychlit a je potřeba počkat na výsledek odvolacího řízení. "Vydržte, bohužel ta legislativa je, jaká je," vyzval účastníky demonstrace starosta Nymburka Tomáš Mach (ČSSD).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist