https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sedesat-slovenskych-syslu-posili-ceskou-populaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na šedesát slovenských syslů posílí českou populaci

22.7.2016 15:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sysel obecný ukazuje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech jich bylo tolik, že byl označován za zemědělského škůdce. Nyní je kriticky ohroženým druhem.
Sysel obecný ukazuje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech jich bylo tolik, že byl označován za zemědělského škůdce. Nyní je kriticky ohroženým druhem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř šedesát syslů bylo ve středu přivezeno ze Sloveska do záchranné stanice Rozovy u Temelína. V budoucnu by měli být spolu se svými potomky vypuštěni do volné přírody na předem vytipovaná vhodná místa. Projekt je součástí záchranného programu pro sysla, který koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
 

„Přivezeno bylo celkem 57 zvířat a byla vypuštěna do předvrtaných nor v našem novém odchovném zařízení, připomínajícím velikou voliéru,“ upřesňuje Markéta Jariabková ze Zoo Hluboká nad Vltavou, která je vlastníkem záchranné stanice v Rozovech.

„V České republice máme v tuto chvíli již čtyři odchovy, ze kterých plánujeme sysly postupně vypouštět do přírody. Již několik let funguje polopřirozený odchov v Zoo Praha a v loňském roce byly založeny také v Zoo Brno a v Záchranné stanici pro handicapované živočichy ve Vlašimi. Pokud se zde bude syslům dařit, bude snad možné v následujících dvou letech začít s jejich vypouštěním do přírody,“ vysvětluje Jitka Větrovcová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, koordinátorka záchranného programu.

Přečtěte si článek Dobře vedené vinice mohou být domovem pro vzácné sysly. A mohou za to dostat "medaili"

Sysel obecný ukazuje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech jich bylo tolik, že byl označován za zemědělského škůdce. Nyní je kriticky ohroženým druhem, který přežívá v ČR na posledních cca 35 lokalitách. Celkový počet syslů v ČR se aktuálně odhaduje na cca 4300-5000 jedinců.

„Chceme, aby sysel z naší krajiny nezmizel úplně. Včera jsme proto začali také s posilováním syslí populace v Karlových Varech. Kolonie na tamním golfovém hřišti čítala ještě v roce 2012 zhruba 200 jedinců, v posledních letech ale zaznamenává především kvůli nepříznivému počasí prudký pokles a aktuálně zde žije pouze cca 5 – 10 zvířat. Záchraně syslů je nakloněn i vlastník pozemků – Golf Resort Karlovy Vary, a.s., který proto podepsal s AOPK ČR smlouvu o vzájemné spolupráci. Na lokalitu bylo včera vypuštěno 12 syslů pocházejících z expozičního chovu Zoo Hluboká, dnes by mělo následovat dalších 8,“ přibližuje aktivity záchranného programu Jitka Větrovcová.

Přečtěte si rozhovor Sysla obecného jsme dřív hubili jako škodnou, dnes se pokoušíme o jeho záchranu

Sysli vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření po II. světové válce. Neprospělo jim rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkým travním porostem a používání chemických prostředků. Specifickou hrozbou pro poslední lokality je i volný pohyb koček, které jsou velmi zdatnými lovci těchto hlodavců. Největší tuzemské kolonie jsou aktuálně v Českém středohoří a na letištích v Mladé Boleslavi – Bezděčíně či v Brně - Medlánkách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist