https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-stare-skladce-v-prazske-chuchli-bude-vysazeno-40-000-drevin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na staré skládce v pražské Chuchli bude vysázeno 40.000 dřevin

19.2.2018 10:00 | PRAHA (ČTK)
Vysazeno bude 20.000 stromů a stejné množství keřů. Mezi stromy to budou například javor babyka a javor klen, dub letní, jasan ztepilý, borovice lesní (na obrázku) nebo habr obecný. V rámci keřů vysadí lesy mimo jiné hloh obecný, brslen evropský nebo kalinu tušalaj.
Vysazeno bude 20.000 stromů a stejné množství keřů. Mezi stromy to budou například javor babyka a javor klen, dub letní, jasan ztepilý, borovice lesní (na obrázku) nebo habr obecný. V rámci keřů vysadí lesy mimo jiné hloh obecný, brslen evropský nebo kalinu tušalaj.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na staré skládce mezi pražskou Chuchlí a Slivencem bude vysázeno na 40.000 dřevin. Stromy a keře budou vysazeny postupně v následujících třech letech. Výsadba bude zahájena letos na jaře. Dnes to sdělila mluvčí Lesů hlavního města (LHM) Petra Fišerová. Předpokládané náklady lesů jsou 29 milionů korun. Skládka o rozloze 15 hektarů vznikla v 70. letech minulého století. Loni se vedení města rozhodlo vypsat tendr na její rekultivaci a území bude sloužit k rekreaci.
 

"Nyní probíhají výřezy a prořezávky náletových dřevin. Vlastní výsadby prvních stromů začnou ve vhodném období v průběhu jara, pokračovat se pak bude v podzimních termínech a dále v následujících letech," uvedla mluvčí.

Při odstraňování náletových dřevin nebudou vykáceny všechny stromy, některé stromy budou zachovány. Vysazeno bude 20.000 stromů a stejné množství keřů. Mezi stromy to budou například javor babyka a javor klen, dub letní, jasan ztepilý, borovice lesní nebo habr obecný. V rámci keřů vysadí lesy mimo jiné hloh obecný, brslen evropský nebo kalinu tušalaj. Část stromů bude pocházet z vlastní produkce LHM, zbylé pak firma nakoupí.

Skládka byla původně umístěna do jámových lomů v horní části úbočí svahu, kde se těžil vápenec a dolomit. Později se rozsah skládky rozrostl i na volný terén a dosáhl rozlohy asi 15 hektarů. V roce 1986 bylo skládkování ukončeno a v následujících dvou letech byl svah stabilizován kotvenou stěnou a povrch skládky byl zakryt nedostatečnou vrstvou zeminy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist