https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sukove-tride-bude-po-dvou-letech-opet-stromoradi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Sukově třídě bude po dvou letech opět stromořadí

22.3.2017 09:00 | PARDUBICE (ČTK)
Chodník, cyklostezka i alej stály zhruba pět milionů korun. Práce měly více než dva roky zpoždění. / Ilustrační foto
Chodník, cyklostezka i alej stály zhruba pět milionů korun. Práce měly více než dva roky zpoždění. / Ilustrační foto
Po dvou letech se na Sukovu třídu v Pardubicích vrátí stromy. Místo javorů, které byly z větší části nemocné a musely se pokácet, tam městský obvod dává platany. Jejich výsadba potrvá do pátku. ČTK to řekla vedoucí odboru majetku a správních činností Lenka Tobolková.
 

Před Vánocemi dokončil obvod opravu a rozšíření chodníku a cyklostezky, o dva metry nechal zúžit trávník. Zahradnická firma tam teď hloubí zhruba tři čtvrtě metru hluboké jámy, do nichž sází stromy.

Prostor i druh stromů navrhl architekt Tomáš Jiránek, který projektoval i podobu Tyršových sadů. "Sázíme platany, odrůdu Tremonia. Není tak vrostlá a nemá mohutný kořenový systém jako klasický platan," uvedla Tobolková.

Firma se ještě dva roky bude o 19 vysazených stromů starat, hnojit je nebo upravovat jejich korunu. Větve totiž nesmí zasahovat do drátů trolejového vedení. Stromů bude o tři méně, než měla javorová alej. Původní počet obvod nesmí vysázet, protože správce sítí potřebuje mít kolem kabelů dostatečný prostor.

"Stromy nemůžeme vysázet ve stejné hustotě. Položili kabely kolem starých stromů, teď po jejich vykácení už musíme respektovat ochrannou zónu kabeláží," vysvětlila Tobolková.

Chodník, cyklostezka i alej stály zhruba pět milionů korun. Práce měly více než dva roky zpoždění. Obvod zpočátku neměl kompletní dokumentaci. V původních projektových podkladech nebyly zahrnuté dostatečné sondy, které by správně zhodnotily stav podloží.

Podklad pod živičných povrchem a žulovou mozaikou musela stavební firma nakonec víc zhutnit, aby chodník brzy nepraskal. Jasné také nebylo, kdo investici provede. Nakonec dal magistrát obvodu peníze, aby opravu chodníku a výsadbu aleje zajistil, uvedla Tobolková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist