https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zlinsku-konci-deratizace-mnozstvi-potkanu-se-dari-regulovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Zlínsku končí deratizace, množství potkanů se daří regulovat

24.4.2017 07:30 (ČTK)
Potkani se likvidují zejména ze zdravotních důvodů, mohou na člověka přenést řadu nemocí, způsobují také ekonomické škody. Žijí zejména v kanalizaci, ale i u zdroje potravy či tam, kde mají dobrý úkryt. Samice potkana může být březí až sedmkrát do roka, má pět až 12 mláďat. / ilustrační foto
Potkani se likvidují zejména ze zdravotních důvodů, mohou na člověka přenést řadu nemocí, způsobují také ekonomické škody. Žijí zejména v kanalizaci, ale i u zdroje potravy či tam, kde mají dobrý úkryt. Samice potkana může být březí až sedmkrát do roka, má pět až 12 mláďat. / ilustrační foto
Na Zlínsku končí jarní deratizace, týká se téměř 700 kilometrů kanalizačních sítí. Populaci potkanů se daří regulovat. Je to hlavně díky tomu, že se dělá pravidelně již 30 let bez přestávky, řekl v pátek ČTK Oldřich Bubrinka z firmy Deratex. Podle něj také pomáhá, když město spolupracuje s provozovatelem vodáren a kanalizací a dělají deratizaci zároveň.
 

"Dobrý stav je, pokud potkani neběhají venku za bílého dne, to by znamenalo přemnožení. Někdy to ovlivňují i vnější vlivy, třeba mírná zima, kdy mají snadnější přístup k potravě a mohou mít tak i o jeden vrh za rok víc," uvedl Bubrinka.

Hlodavci se na Zlínsku hubí dvakrát ročně, letos se tak již stalo v Otrokovicích, Vizovicích, Luhačovicích či Valašských Kloboukách. Ve Zlíně deratizace skončí tento týden. "Celkově se jedná o preventivní ošetření kanalizačních sítí Vak Zlín v délce téměř 700 kilometrů. Na jarní etapu deratizace bude vynaloženo řádově půl milionu korun a spotřebují se téměř tři tuny nástrah," uvedl předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Hlodavci po pozření návnady bezbolestně hynou asi po sedmi dnech. Potkani se likvidují zejména ze zdravotních důvodů, mohou na člověka přenést řadu nemocí, způsobují také ekonomické škody. Žijí zejména v kanalizaci, ale i u zdroje potravy či tam, kde mají dobrý úkryt. Samice potkana může být březí až sedmkrát do roka, má pět až 12 mláďat. Za rok jsou proto potkani schopni obnovit své početní stavy.

Kanalizační stoky se deratizují společně s veřejnými plochami, tepelnými kanály, kotelnami, sklepy i areály firem. "Odborné položení směsi granulí neohrozí domácí ani hospodářská zvířata, protože nástrahy nejsou na volně přístupných místech. Pokud jsou instalovány nástrahy do povrchových nor a děr, jsou vždy přikryté zeminou, v objektech jsou instalovány do označených deratizačních staniček. Přesto by si ale lidé měli dát na své volně pobíhající mazlíčky větší pozor," uvedla mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist