https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-charty-77-preda-cenu-f-kriegla-a-cenu-j-vavrouska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadace Charty 77 předá cenu F. Kriegla a cenu J. Vavrouška

17.5.2001 20:53 | PRAHA (ČIA)
Cenu Františka Kriegla a cenu Josefa Vavrouška bude Nadace Charty 77 předávat v pátek 18. května v 18 hodin v Divadle v Dlouhé. Cenu F. Kriegla dostanou Stanislav Milot a Miloš Rejchrt, cenu J. Vavrouška se porota rozhodla již podruhé symbolicky rozdělit mezi slovenského a českého laureáta ‚Ľubicu Trubíniovou a Aleš Máchalu. ČIA to sdělila Indira Bornová z Nadace Charty 77.
 

S. Milotovi a M. Rejchrtovi byla cena udělena "ve snaze vyzvednout zásadní postoje, podle nichž je nutno bez ohledu na osobní výhody či nevýhody opustit instituce, s jejichž činností se nemůžeme ztotožnit", jak stojí v tiskové zprávě Nadace Charty 77. Rejchrt a Milota nezávisle na sobě rezignovali na svá členství v Radě České televize a v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, kam je zvolila Poslanecká sněmovna. Nadace Charty 77 tuto cenu založila v roce 1987 u příležitosti nedožitých osmdesátých narozenin jediného politika, který v srpnu 1968 odmítl podepsat tzv. moskevský protokol. Od roku 1990 ji Nadace Charty 77 uděluje "za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika".

Laureáti druhé ceny - L. Trubíniová a A. Máchal - podle poroty dobře "naplňují vavrouškovskou tradici na Slovensku i v českých zemích a posilují jejich přátelské vztahy nejen v oblasti životního prostředí". L. Trubíniová je známá tím, že ochraně životního prostředí na Slovensku obětuje všechen svůj čas. Její postoje a stanoviska v konkrétních kauzách jsou velmi ceněna. A. Máchal si získal velký ohlas za svou dlouholetou práci v oboru enviromentálního vzdělávání, výchovy a veřejné osvěty. Cena významného ekologa J. Vavrouška, který tragicky zahynul v roce 1995, je leto udělena již popáté kandidátům, kteří "aktivně prosazují strategie trvale udržitelného způsobu života a svou činností usilují o pozitivní řešení ekologických, sociálních, ekonomických i dalších problémů".


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist