https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-patra-po-po-stromech-svobody-vysazenych-v-roce-1918-a-1919
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadace pátrá po Stromech svobody vysazených v roce 1918 a 1919

4.11.2017 04:08 | BRNO (ČTK)
Stromy svobody lidé vysadili především v letech 1918 a 1919 na počest republiky a jako připomínku svobody a demokracie.
Stromy svobody lidé vysadili především v letech 1918 a 1919 na počest republiky a jako připomínku svobody a demokracie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nadace Partnerství začala při příležitosti 100. výročí vzniku Československa, které připadá na příští rok, pátrat po takzvaných Stromech svobody. Lidé je vysadili především v letech 1918 a 1919 na počest republiky a jako připomínku svobody a demokracie. Podle historických zmínek by jich mohly být tisíce, sázely se téměř v každé obci. Nadace chce najít a zmapovat příběhy symbolických 1918 stromů, uvedla za nadaci v tiskové zprávě Adéla Mráčková.
 

Obce obdržely výzvu, aby u příležitosti nově nabyté svobody slavnostně vysadily Lípy svobody, krátce po vzniku Československa. Ze záznamů v kronikách je podle nadace patrné, že se do výsadby zapojili starostové, žáci s učiteli, členové Sokola i jiných spolků a další obyvatelé. Stromy i místa výsadby byly většinou ozdobené praporky a vlajkami, při jejich sázení nechyběly kroje, zpěv hymny a ukládání pamětních listů ke kořenům. Stromy svobody se sázely i v pozdějších letech, například v letech 1928, 1945 či 1968, když si lidé opět chtěli připomenout a oslavit význam svobody a demokracie.

"Na většinu těchto významných stromů se bohužel v průběhu doby zapomnělo, někde je dokonce pokáceli. Je to obrovská škoda, protože se jedná o symboly, které mohou nám i budoucím generacím připomínat historii a kořeny naší země," uvedl moderátor Vladimír Kořen, který se stal jedním z patronů kampaně.

Objevené Stromy svobody a jejich příběhy je možné vložit na stránky www.stromysvobody.cz. Aby zcela nezmizely z mapy i myslí obyvatel, rozhodla se nadace motivovat majitele těchto stromů k jejich vyhlášení za památné. Zároveň jim chce prostřednictvím kampaně pomoci získat peníze na jejich odborné ošetření plánované na jaro příštího roku. Vyvrcholením celoroční kampaně bude hromadná celostátní výsadba lip, která je v plánu 27. října 2018.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist