https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadsenci-v-sarajevu-provozuji-vlastni-vystrahu-pred-znecistenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadšenci v Sarajevu provozují vlastní výstrahu před znečištěním

29.1.2018 11:45 | SARAJEVO (ČTK)
Měřit kvalitu může každý, kdo má okno či balkon.
Měřit kvalitu může každý, kdo má okno či balkon.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CITYOS AIR
Vzduch v Sarajevu patří zejména v zimě k nejvíce znečištěným v Evropě, město sevřené v kotlině mezi vysokými horami bývá velmi často zasaženo smogem. Místní obyvatelé se ale jen těžko dostávají k údajům o tom, jaká je vlastně aktuální kvalita vzduchu, který dýchají.
 
Oficiálních stanic je jen pár a často nefungují. Jak informuje zpravodajský server Klix.ba, díky skupině mladých technických nadšenců se to teď změní.

Projekt , který je stál několik let vývoje a mnoho bezesných nocí, stojí na jednoduchém základu. Každý, kdo chce, si podle připraveného seznamu může na internetu koupit za zhruba 50 eur (1265 Kč) součástky, ze kterých si sestaví měřič kvality vzduchu. Ten pak dá za okno nebo na balkon, připojí ho k internetu - a pak už data z jeho bydliště mohou v reálném čase zjistit na webové stránce nebo v aplikaci pro chytrý mobilní telefon i další lidé.

Kdo si měřič netroufá sám sestavit, tomu dá za 20 eur (506 Kč) součástky dohromady některý z dvou set vyškolených studentů.

Lidé, kteří za vznikem amatérské sítě měření kvality ovzduší stojí, doufají, že když budou mít lidé k dispozici přesné informace o tom, co dýchají, přinutí úřady k aktivnější ochraně ovzduší. Celý projekt přitom funguje na otevřené bázi a jak návody na sestavní měřičů, tak potřebný software dali jeho autoři volně k dispozici komukoliv na světě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist