https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nafta-vcelam-nevoni-kvuli-jejimu-spalovani-nedokazou-najit-kvety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nafta včelám nevoní, kvůli jejímu spalování nedokážou najít květy

4.10.2013 01:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kvůli škodlivým látkám ze spalování nafty nedokáží včely najít sladký nektar
Kvůli škodlivým látkám ze spalování nafty nedokáží včely najít sladký nektar
Licence | Volné dílo (public domain)
Včelám nevoní výfukové plyny ze spalování nafty. Kvůli nim nedokáží „vyčenichat“ květy. Podle britského výzkumného týmu totiž spalování nafty mění přirozenou vůni květin a opylovači je pak nedokáží najít.
 

Studie publikovaná v časopise Scientific Reports zkusila namíchat osm chemických látek, které tvoří vůni květů řepky olejky nejprve s čistým vzduchem a v druhém kole se vzduchem, který obsahoval částice výfukových plynů z naftových motorů.

Šest z osmi vonných látek po smíchání se znečištěným vzduchem podstatně ztratilo na intenzitě, zatímco dvě zmizely úplně během doby kratší než jedna minuta. Podle vědců to dokazuje, jak se chemická směs, ze které je vůně tvořená, zcela změnila. Kontrolní vzorek smíchaný s čistým vzduchem své vlastnosti nezměnil.

Navíc, když stejný proces vědci zopakovali s oxidy dusíku (oxid dusný, dusnatý, dusičitý a dusičný ve směsi jsou označovány jako NOx), které vznikají při spalování nafty, došli ke stejnému výsledku. Podle týmu z univerzity v Southamptonu jsou právě oxidy dusíku klíčovým prvkem, který vůni květin přebije. Věci pak zkoušeli na pozměněnou vůni řepkových květů lákat včely, ale ty nebyly schopné zdroj vůně najít.

„Včely mají citlivý čich a neuvěřitelnou schopnost učit se rozpoznávat nové vůně,“ říká vedoucí výzkumu Tracey Newman. Podle něj jsou oxidy dusíku jedny z nejreaktivnějších plynů produkovaných při spalování nafty a dalších fosilních paliv. A zejména u oxidu dusičitého jsou limity běžně překračovány, zejména v městských oblastech. „Naše výsledky ukazují, že znečištění způsobené výfukovými plyny z dieselových motorů mění chemické vlastnosti vonné směsi květin, což ovlivňuje včely, které nejsou schopné rostliny najít,“ vysvětluje Newman. To vážně ohrožuje schopnost opylování, ale i životaschopnost včelstva.

Jenže schopnost opylovat květiny má i velký ekonomický dopad, díky růstu výnosu z polí. „Jen ve Velké Británii má opylování hodnotu 430 milionů liber ročně,“ vysvětluje další z autorů, Guy Poppy. Pro opylování je klíčová právě schopnost květiny cítit a rozpoznat jednotlivé druhy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist