https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namestek-pro-statni-sluzbu-zrusil-jmenovani-geusse-do-cela-cizp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náměstek pro státní službu zrušil jmenování Geusse do čela ČIŽP

28.5.2016 18:06 | PRAHA (ČTK)
Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký zrušil jmenování ústředního ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse. Jeho verdikt ještě není pravomocný. Geuss tak zatím zůstává ve funkci. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Geuss ČTK sdělil, že dokument obdržel a proti rozhodnutí se odvolá. Podle náměstka Postráneckého nebyl Geuss jmenován v souladu se zákonem.
 

Geuss s rozhodnutím nesouhlasí. "Domnělou nezákonnost nemůže v naší zemi konstatovat úředník, byť vysoký, ale pouze soud," napsal ČTK v SMS zprávě. Ministerstvo životního prostředí, jehož tajemník dříve do funkce Geusse jmenoval, dokument neobdrželo, protože není účastníkem řízení. "Rozhodnutí zatím nejspíš není pravomocné, je třeba dotazovat se účastníků řízení," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Podle textu rozhodnutí Postráneckého se Geuss funkce na konci roku 2014 po výběrovém řízení ujal na základě pracovní smlouvy, nikoli podle služebního zákona. To bylo podle náměstka pro státní službu špatně, služební místo by mohl obsadit člověk v pracovním poměru pouze na záskok.

Když bylo v roce 2015 místo znovu obsazované již podle služebního zákona, neměl být Geuss podle Postráneckého do výběrového řízení vůbec pozván, neboť v té době nebyl státním úředníkem, jak stanovuje zákon o státní službě. Tehdy Geuss ve výběrovém řízení zvítězil znovu. Jeho jmenování nyní Postránecký zrušil. V rozhodnutí se píše, že nadřízený služební orgán, tedy Postránecký, má za to, že tajemník na MŽP postupoval v rozporu s právními předpisy, pokud Geusse nevyřadil, protože nesplnil podmínku, že je státním zaměstnancem. Rozhodovat o odvolání bude znovu Postránecký.

Státní tajemník ministerstva životního prostředí Jan Landa jmenoval Geusse do funkce od letošního 18. ledna. Ministerstvo k tomu tehdy uvedlo, že obhájil svou pozici v novém, tedy už v pořadí druhém, výběrovém řízení, které loni v srpnu vypsalo ministerstvo vnitra podle zákona o státní službě. Geuss inspekci vede od 1. prosince 2014.

Postránecký již loni v červenci upozornil, že se Geuss dostal na služební místo v rozporu se služebním zákonem, tudíž se nemohl účastnit nového konkurzu, protože nesplňoval podmínku státního zaměstnance.

Geusse v minulosti kritizovali zástupci ekologických organizací i bývalí zaměstnanci, nelíbilo se jim například propouštění zkušených inspektorů a upozorňovali i na pochybnosti o konkurzu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist