http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nandu-pampovy-nejvetsi-ptak-jizni-ameriky-se-v-ostravske-zoo-stara-o-12-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Nandu pampový, největší pták Jižní Ameriky, se v ostravské zoo stará o 12 mláďat

13.7.2017 01:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letos bylo v hnízdě 15 vajec od tři různých samic, z toho se vylíhlo 12 mláďat. U nandu pampových obstarává péči o potomstvo výhradně samec. Ten se páří s více samicemi, které pak snášejí vejce do jednoho hnízda.
Letos bylo v hnízdě 15 vajec od tři různých samic, z toho se vylíhlo 12 mláďat. U nandu pampových obstarává péči o potomstvo výhradně samec. Ten se páří s více samicemi, které pak snášejí vejce do jednoho hnízda.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / ZOO Ostrava
V ZOO Ostrava se koncem června vylíhlo 12 mláďat největšího ptáka Jižní Ameriky – nandu pampového. O všechna se hned od vylíhnutí stará výhradně samec. Návštěvníci mohou rodinku vidět u výběhu lam alpak. Informovala o tom mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

„Pro ostravského samce se jedná o druhou hnízdní sezónu. Do zoo jsme jej přivezli v roce 2015 jako dvouletého z lucemburského Parc Merveilleux. O hnízdění se poprvé pokoušel už v loňském roce, ale nakonec se nepodařilo odchovat ani jedno mládě,“ říká Nováková. Letos bylo v hnízdě 15 vajec od tři různých samic, z toho se vylíhlo 12 mláďat.

U nandu pampových obstarává péči o potomstvo výhradně samec. Ten se páří s více samicemi, které pak snášejí vejce do jednoho hnízda. Snůška může mít až 30 vajec, která samec inkubuje 35-40 dní. Samec pak o mláďata pečuje do stáří asi šesti měsíců. Vodí je a střeží, potravu si od prvních dní obstarávají mláďata sama.

Nandu pampový je nelétavý pták obývající jihoamerické pampy. Je výborným běžcem. Běhá rychlostí až 60 km/h. Zakrnělá křídla používá při běhu k udržování rovnováhy nebo k prudké změně směru či k zastavení. Žije v místech s vysokou travní vegetací, ale i na okrajích lesů. Vystupuje až do výšky 2000 m n. m. Mladí nanduové zůstávají ve skupinách až do své pohlavní dospělosti, tedy do věku dvou až tří let. V Červeném seznamu je nandu řazen v kategorii blízko ohrožení. V jeho domovině je ohrožován zejména lovem pro maso a přeměnou přirozeného prostředí pro potřeby zemědělství.



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková
tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Blíž přírodě
reklama

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist