https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/napeti-na-sumave-aktiviste-upozornuji-na-nasili-sprava-k-tezbe-povola-harvestory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Napětí na Šumavě: aktivisté upozorňují na násilí, správa k těžbě povolá harvestory

27.7.2011 15:58 (Ekolist.cz)
Situace na Šumavě se prý vyostřuje, dřevorubci byli podle Hnutí Duha vyzváni k bití aktivistů.
Situace na Šumavě se prý vyostřuje, dřevorubci byli podle Hnutí Duha vyzváni k bití aktivistů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa Národního parku Šumava chce v některých lokalitách kácet stromy harvestory. Podle ní se totiž blíží okamžik, kdy se kůrovec vyrojí, vylétne a napadne další stromy. Situace na místě blokády se podle informací Hnutí Duha vyostřuje. Těžaři prý dostali instrukce, aby aktivisty klidně bili. Že se situace vyostřuje, potvrzuje i redaktor Českého rozhlasu, kterého si těžaři spletli s aktivistou a srazili jej k zemi.
 

Jiří Mánek, náměstek ředitele parku, dnes informoval, že harvestory by se měly využít při kácení stromů starších šedesáti let na dvou vybraných lokalitách, kde je označeno ke kácení asi 900 stromů. Dva harvestory by na místo měly dorazit zítra.

Hnutí Duha zároveň upozorňuje, že se na místě situace vyostřuje. Šéf dřevorubců podle aktivistů dnes vyzval své podřízené k bití účastníků blokády. Dřevorubec měl prohlásit následující: „Bijte je, běžte tvrdě do nich, klidně je srazte. Když je to zabije, vy za nic nemůžete, je to v ohraničeném prostoru a oni jsou tady na vlastní nebezpečí. Takovejch kokotů je všude spousta.“ Aktivisté také tvrdí, že jeden z dřevorubců pokácel strom v momentě, kdy bylo poblíž několik lidí, což je protizákonné. "Všichni stihli utéct, strom však dopadl jen půl metru od jednoho z policistů," stojí v tiskové zprávě Hnutí Duha.

Vyhrocenou atmosféru potvrzuje i redaktor Českého rozhlasu Lubomír Smatana, který v ranním vysílání Radiožurnálu uvedl, že si jej jeden z dřevorubců spletl s aktivistou a srazil jej k zemi. Správa parku tento incident přiznává. "Co se týká fyzického napadení novináře, dřevorubec se mu ihned omluvil. Novinář uznal, že se nacházel v prostoru, kam neměl povolený přístup," vysvětluje situaci Správa parku. Informace Hnutí Duha o tom, že dřevorubci záměrně a plánovaně napadají aktivisty, je podle ní nepravdivá a smyšlená.

Podle ředitele Hnutí Duha Petra Machálka je věcí policie, aby útokům ze strany dřevorubců zabránila. „Je načase, aby ministr Chalupa odvolal ředitele parku Stráského a jeho náměstka Mánka, kteří nejenže opakovaně porušují zákon, ale najímají si firmy, jejichž šéf aktivně vyzývá k násilí,“ říká Machálek.


reklama

 
hch, mmo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist