https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-park-sumava-chce-po-hnuti-duha-nahradu-skody-za-blokadu-sumavy-176-tisic-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní park Šumava chce po Hnutí Duha náhradu škody za blokádu Šumavy 176 tisíc Kč

6.1.2012 11:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Blokáda na Ptačím potoce 25. 7. 2011
Blokáda na Ptačím potoce 25. 7. 2011
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
176 tisíc korun. Tak Národní park Šumava vyčíslil škodu, která vznikla loni v létě, kdy Hnutí Duha blokovalo těžbu v šumavských lesích. Vymáhání škody uložil parku soud. Hnutí Duha tvrdí, že žádná škoda nevznikla a navíc prý národní park podal žalobu po určeném termínu. To však park popírá.
 

Příběh vymáhání vzniklé škody je spojený s rozhodnutím klatovského soudu, který loni v létě vydal předběžné opatření, kterým zakázal Hnutí Duha organizovat blokádu těžby (více o předběžném opatření zde). V doplňkovém usnesení uložil soud Národnímu parku Šumava, aby podal na Hnutí Duha žalobu o náhradu vzniklé škody. Termínem, do kdy měla být podána žaloba, byl konec října 2011.

"Po Hnutí Duha budeme žádat částku 176 tisíc korun. Je to suma, kterou jsme museli zaplatit najatým firmám za prostoje, když jejich zaměstnanci nemohli pracovat," říká Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí parku. Petr Machálek z Hnutí Duha odmítá, že by Hnutí Duha mělo platit náhradu škody. Tím, že Hnutí Duha v organizování blokády nepokračovala, jak jí uložil soud předběžným opatřením, žádná škoda nevznikla. "Žalobu na náhradu škody měl park podat ve stanoveném termínu, což se podle nás nestalo," říká dále Machálek. Pechoušek ale namítá, že správa termín stihla. Samotné předběžné opatření přestalo platit na podzim.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist