https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-park-sumava-ma-noveho-reditele-straskeho-nahradi-manek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní park Šumava má nového ředitele, Stráského nahradí Mánek

28.6.2012 09:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Pan Mánek je zárukou toho, že bude zajištěna kontinuita ve spravování Šumavy,“ dodává ministr. Na snímku Jiří Mánek
„Pan Mánek je zárukou toho, že bude zajištěna kontinuita ve spravování Šumavy,“ dodává ministr. Na snímku Jiří Mánek
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Dočasný šéf Národního parku Šumava Jan Stráský ve své funkci po roce a půl skončil. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) mu poděkoval za „kvalitní a poctivou práci“. Jan Stráský byl za své vedení národního parku silně kritizován jak ze strany nevládních organizací, tak ze strany vědecké obce. Novým ředitelem národního parku bude jmenován jeho náměstek Jiří Mánek.
 

Jan Stráský se stal ředitelem parku v únoru 2011. Tehdy mu ministr Chalupa zadal několik úkolů, mimo jiné obnovit důvěru a vzájemný respekt jednotlivých stran sporu o směřování národního parku. Sám ministr jako nejdůležitější úkol stanovil to, aby Stráský předložil návrh nového zákona o Šumavě.

Naplnění těchto bodů se bývalému řediteli příliš nepodařilo. Rozpory nejen že přetrvávají, ale situace se o loňských letních prázdninách vyhrotila nejvíce za posledních několik let. Co se týče přípravy nového zákona, Stráský se účastnil kulatých stolů, kde se veřejně probírala formulace nového zákona, ale ten fakticky připravilo a předložilo ministerstvo.

„Jako krizový manažer se osvědčil,“ řekl při odchodu Stráského ministr Chalupa. „Účinně bojoval proti kalamitně přemnoženému kůrovci. Stabilizoval situaci v regionu. Věřím, že Jan Stráský ze Šumavy neodchází, že tu nadále zůstane s místními lidmi a že se vrátí ke své důležité práci v Radě parku. Ideálně v jejím čele,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Vizitka budoucího ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka


Datum narození: 5. září 1972

Vzdělání: absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, studoval lesní inženýrství na České zemědělské univerzitě, kde dokončuje doktorandské studium.

Kariéra: od roku 1996 pracoval deset let v šumavském národním parku, od roku 2004 jako náměstek, byl odvolán kvůli svému nesouhlasu s vyhlášením rozsáhlých bezzásahových území; od roku 2007 vykonával řadu funkcí, mj. provozoval laboratoř zaměřenou na genetiku lesních stromů, angažoval se v šumavské turistice a věnoval se také kampani kolem digitalizace televizního vysílání; loni v únoru se vrátil do NP Šumava jako náměstek Jana Stráského

Rodina: ženatý, má dva syny a dceru

Ostatní:
Vyrostl v rodině lesníka na Horské Kvildě, nyní bydlí ve vesničce Čkyně, kde v roce 2010 kandidoval jako člen ODS do obecního zastupitelstva. Mandát ale nezískal.
O post šéfa NP Šumava se ucházel již na přelomu let 2010 a 2011 a patřil mezi největší favority, ministr životního prostředí ale tehdy jmenoval Stráského. Ten si jej vybral už před rokem a půl jako svého potenciálního nástupce.

(Zdroj ČTK)

Stráského působení na Šumavě bylo silně kritizováno ze strany nevládních organizací. Například od Dětí země letos v dubnu dostal ekologickou anticenu Ropák roku za největší protiekologický počin a Zelenou perlu za antiekologický výrok. Podle pořadatelů ankety byla hlavním důvodem "diskreditace poslání parku v očích veřejnosti". Zelenou perlu obdržel Stráský za větu: "Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami."

Loni aktivisté protestovali blokádami při zásahu proti kůrovci v lokalitě Na Ztraceném. Na stejném území zahájil park kácení i letos, i když zvolil šetrnější metodu. Přesto tento krok vyvolal nevoli v Bruselu, kdy si na zásahy Na Ztraceném stěžovala Evropská komise.

Další organizací, která Stráského působení na Šumavě tvrdě kritizuje, je Hnutí Duha. „Jan Stráský byl jedním slovem umanutec. Očividně nepochopil, co je národní park," říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha. "Byl to státní úředník, který otevřeně říkal, že se nehodlá zdržovat dodržováním nějakých zákonů – a také podle toho postupoval." Podle Bláhy se Stráskému během roku povedlo seškrtat důležité služby pro turisty, devastovat vzácnou přírodu, ilegálně rozmístit zakázané chemické pasti u turistických stezek a vyházet špičkové odborníky.

Novým ředitelem parku se stává Stráského náměstek Jiří Mánek. „Mánek situaci v parku velmi dobře zná. Ve funkci náměstka se osvědčil a proto jej jmenuji k 1. červenci ředitelem parku. Pan Mánek je Šumavák a věřím, že svoji roli zvládne. Jeho úkoly budou uvést v život nový zákon o Šumavě a po 17 letech konečně zcelit rozdrobenou zonaci,“ říká ministr. Dále má Mánek připravit nový plán péče a návštěvní řád od následujícího roku, stabilizovat personální situaci uvnitř Správy Národního parku a pokračovat v boji s kůrovcem. „Pan Mánek je zárukou toho, že bude zajištěna kontinuita ve spravování Šumavy,“ dodává ministr.

S tím souhlasí i Hnutí Duha. „Jiří Mánek byl pravou rukou dosavadního ředitele a na většině špatných rozhodnutí Jana Stráského, které poškodily šumavskou přírodu, se přímo podílel. Neočekáváme, že se cokoli změní. Developeři, kteří chtějí v národním parku stavět nové lanovky a sjezdovky, musí mít z jeho nástupu velikou radost,“ říká Jaromír Bláha. „Jmenování Jiřího Mánka ředitelem parku přesně zapadá do devastační politiky ministra Chalupy, který nahrazuje kvalitní úředníky a odborníky členy ODS. Jiří Mánek je člověk silně spjatý s jihočeskou ODS a jejich kmotrovskou baštou na Hluboké.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist