https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nasi-predci-opustili-afriku-mnohem-drive-nez-se-predpokladalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Naši předci opustili Afriku mnohem dříve, než se předpokládalo

27.1.2011 20:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Místo v Spojených arabských emirátech, kde vědci objevili pozůstatky lidské činnosti.
Místo v Spojených arabských emirátech, kde vědci objevili pozůstatky lidské činnosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Science/AAAS
Kdy lidé opustili Afriku? Kdy začali dobývat zbytek světa? O tom se vedou vášnivé debaty a většinou se udává, že vše začalo před 60 000 či 70 000 lety. To však přestává platit. Podle nové studie, publikované v pátečním čísle časopisu Science, lidé opustili Afriku zřejmě mnohem dříve: před 125 000 lety. „Odchod z Afriky“ by tedy měl být předatován o zhruba 50 000 let.
 

„Jde opravdu o fascinují objev,“ komentoval v časopisu Science nové poznatky archeolog Michael Petraglia z Oxfordské univerzity. „Bude nezbytné přehodnotit to, na čem se vědci dlouho shodovali.“

Vědec Simon Armitage a jeho mezinárodní tým k těmto závěrům dospěl na základě svých výzkumů ve Spojených arabských emirátech, které objevily pozůstatky lidské činnosti, sekery a další kamenné nástroje právě z doby před 125 000 lety.

A kudy šli? I to možná bylo jinak

Tím ovšem jejich překvapivé závěry nekončí: tvrdí, že přehodnotit bude nezbytné také další zažitý předpoklad, že první lidé opustili Afriku přes oblasti dnešního Blízkého východu případně přes Středozemní moře. Naproti tomu tito vědci nyní soudí, že „odchod z Afriky“ mohl nastat právě přes jižní pobřeží dnešního Arabského poloostrova. Odsud mohli naši předci v dalších migračních vlnách pokračovat dále do různých částí světa.

Fotografie nalezených předmětů.
Fotografie nalezených předmětů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Science/AAAS

Armitage analyzoval tehdejší stav hladiny moře a předpokládá, že v té době bylo možné tímto směrem přejít z Afriky „suchou nohou“. Arabský poloostrov byl mnohem vlhčí než dnes a byl protkán sítěmi řek a jezer. Právě odsud poté mohla začít cesta moderních lidí za globální dominancí.

„Nyní bude nezbytné přehodnotit, jak se lidé rozšířili po světě,“ soudí studie. Již se však ozvali skeptici, kteří varují před ukvapenými závěry a opakují, že nejprve bude nutné opravdu prokázat, že objevené předměty skutečně vyrobili moderní lidé a ne nějací jiní hominidé.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist