https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navazeni-ani-rekultivace-na-skladce-u-veltrus-nepokracuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Navážení ani rekultivace na skládce u Veltrus nepokračují

25.4.2016 15:39 | VELTRUSY (ČTK)
Navážení ani rekultivace na skládce u Veltrus na Mělnicku nepokračují, obec i majitel skládky čekají na rozhodnutí soudu. Obec totiž s dalším navážením stavebního odpadu na skládku nesouhlasí, a podala proto žalobu na platnost povolení, kterou potvrdil i Středočeský kraj. Zastavilo se i zazeleňování části skládky, které už mělo být hotové. ČTK to řekl majitel skládky Pavel Kratěna. Vyjádření Středočeského kraje ČTK zjišťuje.
 

Skládka zeminy a stavebního odpadu z inertních materiálů se měla rozšířit ještě zhruba o třetinu, obci Veltrusy ale podle starosty Filipa Voláka vadí zásah do krajiny a obává se zasažení skládky v případě povodní. Inertní materiály neobsahují chemické či biologické látky, které by poškozovaly životní prostředí. "Jsme v likvidační situaci," uvedl majitel skládky. Ten musel nechat odstranit i veškerou techniku.

Na haldě loni začala rekultivace, byla navezena ornice a letos na jaře měla následovat výsadba zeleně včetně stromů. Kromě toho, že po zazelenění má skládka více zapadnout do krajiny, vysazené rostliny by také měly zpevnit její svahy. Kvůli předběžnému opatření soudu se ale nesmí na skládce dělat žádné práce.

Žaloba se týká povolení na pozemku, který podle Kratěny administrativní chybou vypadl ve schvalovacím procesu. Majitel skládky s bývalým vedením Veltrus uzavřel smlouvu o spolupráci, v jejímž rámci obec dostala více než 700.000 korun. Další peníze měla obec dostat za každý navezený krychlový metr stavebního odpadu.

Rekultivace celé skládky by měla být dokončena v roce 2017. Bude stát zhruba pět milionů korun a její součástí musí být i protierozní úpravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist