https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevniky-do-olomoucke-zoo-o-vikendech-priveze-vetsi-autobus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníky do olomoucké zoo o víkendech přiveze větší autobus

18.6.2016 19:08 | OLOMOUC (ČTK)
Lidé se o víkendech snadněji dopraví autobusem do Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. Dopravní podnik až do konce září posílil víkendové rychlíkové spoje do zoo o kloubový autobus, který pojme více cestujících. Kvůli většímu autobusu bylo ale nutné upravit autobusovou zastávku u zoologické zahrady.
 

Zoo na Svatém Kopečku dlouhodobě patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v Olomouckém kraji. V letních měsících jejími branami denně projdou tisíce lidí. Dopravit se mohou pomocí autobusové linky číslo 11 či rychlíkovým spojem 111, který po cestě z olomouckého nádraží nestaví a míří přímo na zastávku u zoo. Mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová ČTK řekla, že zatímco krátký autobus linky 111 měl kapacitu 88 cestujících, tak do jeho kloubové verze se nyní vejde 110 lidí.

Radnice ale před nasazením kloubového autobusu musela upravit okolí zastávky na Svatém Kopečku, ze které vede trasa k zoo. Na točně u zastávky podle primátorova náměstka Aleše Jakubce (TOP 09) nebyl dostatek místa a řidiči při otáčení autobusu měli špatný výhled. Město proto nechalo pokácet část stromů a upravilo dopravní značení v přilehlé křižovatce. Kloubový autobus byl na trase poprvé vyzkoušen minulý týden a dnes na rychlíkové lince 111 začal vozit první cestující.

Město chce zároveň zlepšit dopravní situaci na Svatém Kopečku, protože tamní parkoviště v letních měsících často nestačí pojmout všechny automobily návštěvníků zoo a turistů, kteří vyrážejí na procházky do okolních lesů. "Nechali jsme si zpracovat studii řešení dopravy na Svatém Kopečku, především se týká systému inteligentního parkovacího systému a dalších opatření," uvedl Jakubec.

Radnice v roce 2013 odložila kontroverzní projekt stavby parkovacího domu a nové plochy k odstavení vozidel u zoologické zahrady, protože se jí nepodařilo získat všechny potřebné pozemky. Investice za zhruba 177 milionů korun měla zahrnovat i vybudování nové přístupové cesty k novému parkovišti.

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni kvůli nepříznivému počasí klesla. Branami zoo v roce 2015 prošlo 325.733 návštěvníků, meziročně o 31.176 méně. Zoo chová zhruba 370 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist