https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnost-olomoucke-zoo-loni-kvuli-pocasi-klesla-o-31-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvnost olomoucké zoo loni kvůli počasí klesla o 31 000 lidí

24.5.2016 15:00 | OLOMOUC (ČTK)
Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni kvůli nepříznivému počasí klesla. Branami zoo v roce 2015 prošlo 325 733 návštěvníků, meziročně o 31 176 méně. Předloni se počet návštěvníků svatokopecké zoo zvýšil o bezmála 36 000 lidí na 356 909. ČTK informaci získala z výroční zprávy zoo.
 

"Již začátek návštěvnické sezony nebyl úplně dle našich představ. Velikonoce jsou tradičně obdobím, ve kterém je o zoo velký zájem, ale bohužel v tyto dny sněžilo, což řadu lidí odradilo," komentoval loňskou návštěvnost ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Kvůli nepříznivému počasí a dřívějšímu termínu Velikonoc byla loni velikonoční návštěvnost olomoucké zoo meziročně téměř o 30 procent nižší. "První májový svátek byl chladnější, což se také projevilo v návštěvnosti a přišlo pouze 926 osob. Druhý svátek byl pro návštěvníky již milejší a branou zoo prošlo 5530 osob," podotkl Habáň.

Počasí návštěvnosti nepřálo ani v letních měsících, kdy panovaly extrémně vysoké teploty. Lidé tak volný čas místo v zoo trávili raději u vody. Na sklonku léta a na podzim se návštěvnost zoologické zahrady sice zvýšila, avšak předchozí výpadek už se nepodařilo dohnat.

Svatokopecká zoo loni odchovala 302 mláďat. "Za jedny z nejvýznamnějších považujeme odchovy u velkých kočkovitých šelem, kdy se nám po 32 letech narodila tygří koťata. Chov gepardů poslední dobou v celé Evropě přinejmenším stagnoval, přesto se nám ho podařilo obohatit o další mládě těchto krásných kočkovitých šelem," řekl Habáň.

V olomoucké zoo se loni narodila také čtyři mláďata žiraf Rothschildových, jejichž počet se tak zvýšil na 22. "Je to historicky nejvyšší počet žiraf chovaných v naší zoo," uvedl Habáň.

Na začátku loňské letní sezony zoo otevřela druhou etapu safari, která je zaměřena na africká zvířata a doplnila dříve zprovozněnou euroasijskou část. Po rekonstrukci byl otevřen průchozí výběh makaků červenolících i vyhlídková věž, která je dominantou zoo.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zoo chová zhruba 370 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist