https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ne-v-jadre-ale-v-obnovitelnych-zdrojich-je-budoucnost-energetiky-tvrdi-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ne v jádře, ale v obnovitelných zdrojích je budoucnost energetiky, tvrdí odborníci

3.6.2011 04:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
V biomase a bioplynu se skrývá velký potenciál, myslí si energetický poradce Michal Šváb. Na ilustrační fotografii elektrárna na biomasu v Rakousku.
V biomase a bioplynu se skrývá velký potenciál, myslí si energetický poradce Michal Šváb. Na ilustrační fotografii elektrárna na biomasu v Rakousku.
Německo před několika dny s konečnou platností prohlásilo: končíme s jadernou energetikou. A co z toho plyne? Například i posílení role obnovitelných zdrojů energie (OZE). Diskusní seminář pořádaný tento týden představil názory odborníků z Německa a českých energetických poradců na potenciál obnovitelných zdrojů.
 

Jádro: Jen můstek k OZE

V Německu je jaderná energetika chápána pouze jako můstek k obnovitelným zdrojům, uvedl Lutz Mez z Freie Universität Berlin. „Obecný názor je, že obnovitelným zdrojům energie patří budoucnost,“ dodal. Podíl jaderné energetiky na celkové spotřebě je dnes podle něj relativně malý a nebude tedy problém jej v budoucnosti nahradit obnovitelnými zdroji.

Mez zdůraznil, že zavírání jaderných elektráren v Německu není novinkou. O tom bylo rozhodnuto již před více než dvaceti lety, po havárii v Černobylu. Tato katastrofa prý zapůsobila v myslích Němců daleko intenzivně než v myslích Čechoslováků. V té době také začal vývoj OZE a nastaly první diskuze, co by mohlo být zdrojem energie v budoucnosti.

Prezident Evropské federace obnovitelných zdrojů (EREF) Rainer Hinrichs-Rahlwes uvedl, že si lidé stále myslí, že obnovitelné zdroje mají pouze marginální podíl. Ale v roce 2009 byly podle jeho slov dvě třetiny nově instalované kapacity v energetice právě v OZE. Německo plánuje v roce 2020 využívat 50 % energie z OZE a pouhé procento z jaderných elektráren. Nejpozději v roce 2022 by pak měla německá energetika od jádra upustit zcela. Rychlejšímu rozvoji OZE by podle Hinrichs-Rahlwese pomohly spolehlivý a flexibilní plán podpory a odstranění nejen legislativních překážek.

Hinrichs-Rahlwes prohlásil, že nyní jsou v Německu v provozu jen 4 jaderné elektrárny, ostatní jsou odstaveny z bezpečnostních důvodů nebo kvůli probíhající inspekci. Jedná se tak o jistý zátěžový test pro německou energetiku. A jak se zdá, půjde to i bez jádra. „Jaderná lobby má dost nepružné argumenty,“ říká Mez na hlasy kritiků. Německo je totiž exportérem elektrické energie a také není pod tlakem případně chybějící energie.

Je potřeba posílit síť

Decentralizace energetiky související s rozvojem OZE bude pak podle Hinrichs-Rahlwese zřejmě potřebovat výstavbu nové infrastruktury. Tento názor sdílí také energetický poradce Michal Šváb. Podle něj si rozvoj OZE vyžádá posílení přenosové sítě i v ČR. Ta současná totiž pochází ze 70. let, kdy se s možností decentralizované výroby elektrické energie vůbec nepočítalo.

Šváb se domnívá, že mezi obnovitelnými zdroji má velký potenciál zejména biomasa, bioplyn a střešní fotovoltaické instalace. Zároveň ale také varuje před zbrklými rozhodnutími. Hodně projektů na biomasu vzniká na úrovni samospráv a hrozí podle něj, že nebudou mít dostatek paliva.

Další 2 bloky Temelína? Nebudou!

Seminář se věnoval také otázce dostavby, nebo spíše výstavby dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. K výstavbě dalších dvou bloků v Temelínu podle poradce pro energetiku a životní prostředí Petra Holuba nikdy nedojde, neboť v roce 2025 už bude elektřina z OZE levnější než ta z jádra.

Edvard Sequens z organizace Calla zmínil koncepci Chytrá energie (www.chytraenergie.info), společné dílo několika ekologických organizací. Podle ní by v České republice mohlo být v roce 2020 vyráběno více než 13,5 % elektřiny z OZE, přestože Národní akční plán s výraznějším zapojením těchto zdrojů nepočítá. Sequens ale zároveň připouští, že ČR se v případě obnovitelných zdrojů kvůli zeměpisným podmínkám nikdy zcela neobejde bez importu.


reklama

 
Další informace |
Postoj k energetice v Německu a reakce České republiky byla ústřední otázkou diskusního semináře „Německo bez jaderných elektráren. A co Česko?“, který se konal 31. května 2011 v Evropském domě v Praze.
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist