https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedokazeme-si-predstavit-ze-vlada-lesni-tendry-prijme-rikaji-aktivisti-i-male-firmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nedokážeme si představit, že vláda lesní tendry přijme, říkají aktivisti i malé firmy

25.1.2011 16:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hnutí Duha minulý týden před vládou protestovalo proti "tunelování" lesů.
Hnutí Duha minulý týden před vládou protestovalo proti "tunelování" lesů.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Vláda by zítra měla projednávat tzv. Dřevěnou knihu, kterou předložil ministr zemědělství Ivan Fuksa a která předepíše, jakým způsobem se bude hospodařit v Lesích ČR. Proti dokumentu jsou nejen ekologické organizace, ale i lesníci, živnostníci a malé firmy z dřevozpracujícího sektoru. Podle Hnutí Duha vědí o nevýhodnosti navrhované koncepce i Lesy ČR. Jejich tiskový mluvčí to však odmítl.
 

Petr Machálek z Hnutí Duha tvrdí, že o nevýhodnosti navrhovaného systému vedení Lesů ČR ví. Vyplývá to prý ze zápisu z jednání mezi Lesy ČR a advokátní kanceláří Toman, Devátý & partneři, která pro Lesy ČR vypracovala zhodnocení zadávání lesnických zakázek. Zde se uvádí, že optimální je prodej dřeva na tzv. odvozním místě. Ministerský návrh ale počítá s prodejem dřeva tzv. při pni, což zjednodušeně řečeno znamená, že dřevařská firma strom pokácí, odveze a sama i prodá.

Hlavní rozdíl je v tom, že v prvním případě najatá firma dřevo kácí a vyváží z lesa, ale prodává ho majitel. V druhém případě přímo na místě po pokácení stromu ohodnotí pracovník Lesů ČR kvalitu dřeva a za tabulkovou cenu ji firmě prodá. Tak pak sama surovinu prodává zákazníkům ke konečnému zpracování.

Cár papíru

Tiskový mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík nazval zmiňovaný dva roky starý dokument „cárem papíru“. „Lesy ČR považují informace prezentované Hnutím Duha a organizací Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů za zkreslené a ryze účelově vytržené z kontextu. Je zřetelné, že informace jsou prezentovány bez znalosti věci a podstatných souvislostí,“ uvedl Boublík.

Zbyněk Boublík se odvolává na závěry nezávislé pracovní skupiny jmenované ministerstvem zemědělství. „Ty jasně prokázaly, že obchodní model prodeje dřeva při pni je pro Lesy ČR a tím i pro stát ekonomický nejvýhodnější,“ říká Boublík. Tento způsob prodeje je ostatně uplatňován již od vzniku podniku v roce 1992 a jeho ekonomická výhodnost byla prý prověřována již mnohokrát. „Pro efektivní využití modelu prodeje z odvozního místa nemá podnik ani potřebnou infrastrukturu, manipulační sklady, stroje, nákladní vozy a další techniku. Tu totiž stát prodal v kupónové privatizaci právě lesním firmám,“ říká Boublík.

Podle ministerstva zemědělství přinese Dřevěná kniha transparentní zadávání lesnických zakázek, které mohou přinést státu výrazně vyšší výnos než v minulosti. „Podle návrhu koncepce mělo být zadávání zakázek rozfázováno tak, že každý rok budou vyhlášeny zakázky pouze na jednu desetinu území obhospodařovaného Lesy ČR,“ říká Tereza Dvořáčková, tisková mluvčí ministerstva. Důvodem, proč si Lesy ČR nemohou stromy samy pokácet a samy prodat, je podle ní to, že při privatizaci přišel státní podnik o potřebnou mechanizaci a vybavení. „V naprosté většině proto musí Lesy ČR tyto služby najmout,“ říká Dvořáčková.

Skrytá privatizace lesů?

Jaroslav Bláha z Hnutí Duha si nedokáže představit, že by vláda zítra dokument schválila, například proto, že Dřevěná kniha je v rozporu s programovým prohlášením vlády. To mimo jiné říká, že vláda bude vytvářet příležitosti podnikání pro všechny. V rozporu je podle Bláhy i s Národním lesnickým programem a se stále platným usnesením Poslanecké sněmovny, které proti stejné koncepci vystoupila.

Proti dokumentu minulý pátek vystoupil také stínový ministr životního prostředí Václav Zemek (ČSSD). Uvedl, že Dřevěná kniha o hospodaření ve státních lesích je cestou k nekontrolovanému drancování veřejných lesů. Sociální demokracie podle Zemka apeluje na vládu, aby materiál v současném znění neschválila. „Ministr Fuksa by měl upustit od snah o skrytou privatizaci lesů a namísto toho při správě státních lesů prosazovat veřejný zájem,“ uvedl Zemek. Proti ministrově koncepci se postavila i strana vládní koalice, Věci veřejné.

„Vznesli jsme připomínky, které nebyly vůbec vzaty na vědomí. Jsme tak trochu mimo hru,“ říká k situací Petr Jelínek, zastupující Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) v ČR, které má v ČR asi 13 % z celkové plochy lesů.

Otázka pro pana Fuksu

Tak jak to prodáme? Na snímku bukové dřevo v Jizerských horách
Tak jak to prodáme? Na snímku bukové dřevo v Jizerských horách
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
„Ekologické organizace a Hnutí DUHA nesouhlasí s tzv. Dřevěnou knihou zejména z důvodů rizika poškození lesa, které přináší,“ řekl Jaromír Bláha a vysvětlil, že jde o riziko černé těžby, která už v devadesátých letech minulého století znamenala až 40 % ztráty. Dalším důvodem je, že na zakázky na velkých územních jednotkách dosáhnou jen velké firmy. „Doporučujeme zmenšit velikost zakázek, oddělit těžbu od prodeje dřeva a prodávat dřevo v aukci jako nejvýhodnější možnost pro stát,“ uvedl Bláha.

„Je otázkou na pana ministra Fuksu, proč stále tvrdošíjně trvá na modelu, který nikdo jiný nepoužívá a který jenom on sám obhajuje jako nejvýhodnější,“ říká Bláha a dodává, že se ministr Fuksa opírá o tzv. vyhodnocení memoranda, které sestavila nezávislá komise, kde bylo pět zástupců velkých těžařských firem, dva zástupci Lesů ČR a jeden nezávislý člen, kterým byl Pavel Drobil. Bláha citoval ekonoma Liberálního institutu Miroslava Ševčíka, který v aktuálním vydání týdeníku Respekt uvedl, že při průměrném prodeji zhruba deseti milionů kubíků dřeva ročně jde o dvě až tři miliardy ztrát, které by Dřevěná kniha přinesla.

Velkému vše velké

Petr Jelínek ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR tvrdě kritizoval prodej dřeva „při pni“, který se v žádném z okolních států nepoužívá. „Při prodeji dřeva při pni nelze kontrolovat množství dřeva odváženého z lesa. Vím z vlastní zkušenosti, že revírník není schopen kontrolovat parametry, kvalitu ani množství odváženého dřeva. A kde není kontrola, tam dochází k pokusům o obohacení se,“ řekl Jelínek. Když se prý jednoho malého vlastníka lesa a člena sdružení zeptal, zda by někdy přistoupil na prodej dřeva na pni, dostal prý jednoznačnou odpověď: „Nejsem přeci blázen.“

Petr Šubert, předseda Sdružení živnostníků v lesním hospodářství, se obává dopadů obřích tendrů. Ty prý vysoutěží několik velkých firem, které budou hospodařit v lesích. „Velké firmy si najímají pro práci v lese živnostníky. Pokud bude lesy spravovat pár velkých firem, budou diktovat pro malé firmy nepřijatelné ceny,“ popsal své obavy Petr Šubert. „Pokud chceme, aby se v našem státě začalo vést dobře obyčejným lidem, a ne jen velkým firmám, pak tato koncepce k tomu nevede.“

Ministerstvem zemědělství předložený dokument by měl být projednáván vládou tuto středu. K prvnímu projednání byl předložen již minulý týden, projednání bylo ale o týden odloženo, protože si vláda vyžádala další doplňující informace, krom jiného z Českého statistického úřadu o vývoji cen dřeva.


reklama

 
Martin Singr, mmo
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist