https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nehazejte-spacky-na-zem-praha-spustila-kampan-chceme-ciste-mesto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Neházejte špačky na zem! Praha spustila kampaň Chceme čisté město

30.5.2017 13:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Praha se bojí, že s vyhnáním kuřáků na ulici vzroste množství nedopalků na zemi.
Praha se bojí, že s vyhnáním kuřáků na ulici vzroste množství nedopalků na zemi.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Alexis / Pixabay
Kampaň Chceme čisté město varuje před dopady odhozených cigaretových nedopalků na životní prostředí a žádá kuřáky, aby nedopalky neodhazovali na zem. Její součástí byla i distribuce tzv. mobilních popelníků. Za kampaní stojí Magistrát hlavního města Prahy spolu s městskou částí Praha 1.
 

Od 31. května 2017 začnou platit omezení spojená se začátkem platnosti tzv. protikuřáckého zákona. Mimo jiné bude zakázáno kouřit v uzavřených prostorách restaurací, barů a hospod. A město Praha se obává, že kuřáci, kteří budouchodit kouřit na ulici, budou házet nedopalky na zem. Takovou situaci řešili po zavedení zákazu kouření v uzavřených prostorách například v Paříži a Londýně, kde začali udělovat za odhození nedopalků vysoké pokuty a zároveň začali informovat občany o škodlivosti nedopalků.

„Je důležité se v rámci začátku platnosti tzv. protikuřáckého zákona zaměřit i na čistotu životního prostředí. Cigaretový nedopalek není jen nepořádek na zemi, ale jeho obsah kontaminuje přírodu jedovatými látkami, což si málokdo uvědomuje. Právě na to má naše kampaň Chceme čisté město upozornit,“ řekla radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková.

Plastová krabička na krabičku cigaret. Dole je zásobník právě na jeden "vajgl".
Plastová krabička na krabičku cigaret. Dole je zásobník právě na jeden "vajgl".
Zdroj | Pražské služby

Vzhledem k počtu a popularitě restaurací a barů v centru metropole se kampaň zaměřuje především na Staré Město. Týmy budou působit na čtyřech vytipovaných místech: na náměstí mezi ulicemi V Kolkovně, Vězeňská a Široká; na náměstí Republiky; na Staroměstském náměstí a mezi ulicemi 28. října, Na Můstku a Na Příkopě. Kampaň se zaměřuje především na edukaci. Dnes od 12 do 17 hodin se v Praze 1 budou pohybovat kontaktní týmy, které budou nabízet letáky s několika stručnými fakty. Na nich stojí, že cigaretové nedopalky tvoří téměř třetinu světového odpadu (poznámka redakce: velmi pravděpodobně je toto tvrzení chybné. Zřejmě jde o to, že nedopalky tvoří velkou část odpadů smetených z ulic) a v přírodě se rozkládají až patnáct let. Dále že jedním ze zásadních nebezpečí spojených s nedopalky na ulicích je jejich možná konzumace malými dětmi nebo zvířaty. A že nedopalky obsahují několik tisíc chemických látek, např. jedovatý arsen, rakovinotvorný dehet, radioaktivní polonium atd.

Kampaň také upozorňuje na výši pokut za odhození nedopalku nebo nedodržení zákazu kouření, což může být v obou případech až pět tisíc korun. Dle nového zákona se nesmí kouřit ani na nekrytých zastávkách a nástupištích MHD, což letáky rovněž připomínají.

Součástí kampaně jsou i tzv. mobilní popelníky, které týmy nabídnou zájemcům bezplatně. V obalu na cigaretovou krabičku je zabudován popelník, do kterého lze dočasně uložit až čtyři nedopalky v případě, že v blízkosti není žádný popelník nebo odpadkový koš.

„Na městskou část Praha 1 dopadnou negativní následky tzv. protikuřáckého zákona zřejmě nejsilněji. Snažíme se proto nejen apelovat na kuřáky pomocí letáků, ale zároveň připravili i plakáty do provozoven, ve kterých žádáme kuřáky o dodržování klidu a čistoty na ulicích,“ popsal radní hl. m. Prahy Daniel Hodek, který jako zástupce starosty městské části Praha 1 má v kompetenci oblast životního prostředí.

Praha 1 také připravila s Magistrátem hl. m. Prahy letáky do schránek svých občanů, ve kterých je informuje o připravovaných opatřeních. Na čistotu a klid v ulicích dohlížejí v těch nejfrekventovanějších časech tzv. antikonfliktní týmy.

Kampaň Chceme čisté město je zaměřena jak na české návštěvníky a obyvatele centra metropole, tak i na zahraniční turisty. Materiály jsou proto připraveny dvojjazyčně, a to česky a anglicky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist