https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejdelsi-migracni-trasa-v-africe-meri-500-km-kazdy-rok-se-na-ni-vydaji-zebry-stepni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejdelší migrační trasa v Africe měří 500 km. Každý rok se na ni vydají zebry stepní

30.5.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Většinu času tráví zebry stepní u namibijské řeky Chobe. Začátkem roku se však vydají do 250 kilometrů vzdáleného botswanského Národního parku Nxai Pan. Ilustrační foto.
Většinu času tráví zebry stepní u namibijské řeky Chobe. Začátkem roku se však vydají do 250 kilometrů vzdáleného botswanského Národního parku Nxai Pan. Ilustrační foto.
Nejdelší zdokumentovaná migrační trasa v Africe měří 500 km. Zebry, které ji pravidelně absolvují, musejí cestou překonávat jak přirozené překážky v podobě řek, tak lidmi postavené ploty.
 

Většinu času tráví zebry stepní u namibijské řeky Chobe. Začátkem roku se však vydají do 250 kilometrů vzdáleného botswanského Národního parku Nxai Pan. Tou dobou totiž v oblasti řeky Chobe začíná suché období, zatímco v oblasti Nxai Pan naopak často prší. S příchodem března však deště v Nxai Pan ustanou. A zebry se vydají na zpáteční cestu. Během několika dní ujdou opět 250 kilometrům. Vědci a ochránci přírody nyní tuto migraci zdokumentovali pomocí GPS obojků, které dali osmi dospělým zebrám stepním.

Podle vědců je tato studie důležitá, protože migrace je pro celou řadu živočišných druhů nezbytná součást jejich strategie přežití. Volný průchod krajinou je ale pro zvířata čím dál těžší. Sledovaným zebrám nejvíce ztrpčovaly život lidmi postavené ploty. Ty jsou totiž stavené často v mnoha set kilometrových délkách.

Ochránci přírody poukazují, jak velký význam má budování nadstátních přírodních rezervací. Zebry během své migrace překročí hranici mezi Namibií a Botswanou. Celá jejich trasa ale leží v Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area. To je nejrozsáhlejší přírodní rezervace, která se rozkládá na území více států. Jak vědci dodávají, právě takového oblasti dávají migrujícím zvířatům šanci dojít krajinou tam, kam potřebují.

Migrační trasa osmi zeber stepních
Migrační trasa osmi zeber stepních
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Oryx


reklama
Bývalý tankodrom dnes zachraňují kozy
Načeratický kopec je opuštěný vojenský tankodrom. Vojenská činnost zde v minulosti vytvořila rozsáhlé plochy řídkých trávníků a míst s obnaženým substrátem. Dnes se na ochraně vzácného biotopu podílejí kozy a ovce.



reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist