https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejnebezpecnejsimi-tvory-v-australii-jsou-vcely-varuji-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci varují: nejnebezpečnějšími tvory v Austrálii jsou včely

24.1.2017 09:00 | PRAHA (ČTK)
Během sledovaného období bylo do australských nemocnic přijato téměř 42.000 lidí, které kousl či bodl nějaký jedovatý tvor. Ilustrační foto.
Během sledovaného období bylo do australských nemocnic přijato téměř 42.000 lidí, které kousl či bodl nějaký jedovatý tvor. Ilustrační foto.
Hadi? Pavouci? Medúzy? To jsou živočichové, kteří se lidem vybaví nejdříve, když se řekne nejjedovatější tvor v Austrálii. Ovšem podle nového výzkumu si nejvyšší počet obětí připisuje na vrub jiný tvor disponující jedovatou látkou - obyčejné včely a další hmyz, napsala australská tisková agentura AAP.
 

Odborníci zjistili, že více než polovinu všech obětí zařazených do kolonky "kousnutí, uštknutí, bodnutí či žahnutí jedovatého tvora" v letech 2000 až 2013 měl na svědomí anafylaktický šok po kousnutí či bodnutí hmyzem.

Během sledovaného období bylo do australských nemocnic přijato téměř 42.000 lidí, které kousl či bodl nějaký jedovatý tvor. Na následky těchto incidentů zemřelo celkem 64 lidí, přičemž alergická reakce na kousnutí či bodnutí hmyzem byla odpovědná za 34 z těchto případů úmrtí.

Z nich 27 způsobilo bodnutí včel a vos, tři oběti si vyžádalo zakousnutí klíštěte a dvě mravenci. Na uštknutí hadem za stejné období zemřelo 27 lidí, zbylé tři případy úmrtí si vyžádalo požahání medúzou. Žádné úmrtí po kousnutí pavoukem nebylo zaznamenáno.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
dk hej
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist