https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejnizsi-zajem-o-dotovane-kotle-je-na-karvinsku-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejnižší zájem o dotované kotle je na Karvinsku

9.2.2017 14:00 | KARVINÁ (ČTK)
Přímo v Karviné bylo například z 468 kotlů vyměněno pouze 25, v Orlové jich ze 779 lidé obměnili 52.
Přímo v Karviné bylo například z 468 kotlů vyměněno pouze 25, v Orlové jich ze 779 lidé obměnili 52.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejnižší zájem o dotaci, s jejíž pomocí je možné vyměnit starý neekologický kotel za šetrnější k životnímu prostředí, mají v Moravskoslezském kraji lidé na Karvinsku. Oblast z hlediska kvality ovzduší přitom patří dlouhodobě k nejznečištěnějším v zemi. V letech 2012 až 2015 se počet žádostí na tomto území pohyboval pod šesti procenty. Novinářům to po výjezdním zasedání krajské rady v Karviné řekla náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová (ANO).
 

Přímo v Karviné bylo například z 468 kotlů vyměněno pouze 25, v Orlové jich ze 779 lidé obměnili 52. "Se zástupci měst a obcí na Karvinsku jsme probrali údaje o výměně kotlů v jednotlivých oblastech Moravskoslezského kraje v letech 2012 až 2015. Rok 2016 ještě není uzavřen, ale podle předběžných výsledků zájem o kotlíkové dotace na Karvinsku mírně stoupl," uvedl náměstek pro regionální rozvoj Jan Krkoška (ANO).

Podle primátora Karviné Tomáše Hanzela (ČSSD) se město snaží obyvatele k výměně kotlů motivovat. "Karviná se snaží maximálně motivovat lidi k tomu, aby využívali systém dotací. Děláme s nimi osvětové akce, jezdíme po jednotlivých městských částech, město lidem dává i bezúročnou půjčku. Celá řada lidí si na ten kotel může sáhnout v podstatě bez nějaké dramatické vlastní spoluúčasti," řekl Hanzel.

Největší zájem o dotace na výměnu kotlů naopak měly v letech 2012 až 2015 Kravaře a okolní obce, které spadají pod okres Opava. Opavsko přitom patří k lokalitám, které jsou v kraji zhoršenou kvalitou ovzduší postiženy méně. V některých obcích tam přitom obyvatelé vyměnili až 50 procent starých kotlů. Celkem se zatím v kraji podařilo vyměnit kolem 4000 neekologických kotlů za moderní, nízkoemisní zdroje vytápění.

"Kotlíkové dotace v žádném případě nekončí. Zájemci mohou žádat o dotaci na tepelná čerpadla a kotle na biomasu od 1. března v rámci doplňkového dotačního programu. Další finance na výměnu kotlů mohou lidé čerpat v rámci druhé velké výzvy, jejíž vyhlášení plánuje ministerstvo životního prostředí na březen letošního roku, a také z navazujícího krajského dotačního programu. Ten bychom chtěli vyhlásit ve druhém čtvrtletí roku 2017," upřesnila Uvírová.

Pro celou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů za nové, šetrnější k životnímu prostředí, k dispozici devět miliard korun z evropských peněz. Peníze se uvolňují postupně. Pro Moravskoslezský kraj, který má dlouhodobě zhoršenou kvalitou ovzduší, je z této částky vyčleněno zhruba 1,5 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist