https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-mesta-vysociny-pristi-rok-poplatky-za-odpad-nezvednou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší města Vysočiny příští rok poplatky za odpad nezvednou

19.11.2017 10:00 | JIHLAVA (ČTK)
Obyvatelům největších měst Vysočiny se zřejmě v příštím roce odvážení odpadu neprodraží.
Obyvatelům největších měst Vysočiny se zřejmě v příštím roce odvážení odpadu neprodraží.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Obyvatelům největších měst Vysočiny se zřejmě v příštím roce odvážení odpadu neprodraží. Radnice nechaly základní sazby poplatků na stejné výši jako pro letošek. Roční platba na hlavu se tak bude pohybovat od 580 korun ve Žďáru nad Sázavou po 680 korun v Jihlavě, kde ale mohou 80 korun ušetřit lidé zapojení do motivačního programu na podporu třídění odpadků.
 

Zastupitelé Jihlavy schválili novou vyhlášku o poplatku za odpad 6. listopadu. Základní roční sazba v ní zůstala na 680 Kč za obyvatele. Jedinou změnou je zvýšení úlevy pro Jihlavany zapojené do motivačního programu města z letošních 75 na 80 korun v příštím roce. Náklady na systém sběru a třídění komunálního odpadu jsou v krajském městě o něco vyšší než peníze vybrané od lidí. Město doplácí v přepočtu na jednoho obyvatele 20 korun ročně, uvedl na dotaz ČTK mluvčí radnice Radek Tulis.

Možnost získání slevy nabízí jihlavská radnice lidem od roku 2014. Jednou z cest, jak jí dosáhnout, je odevzdávání vybraných druhů odpadu ve sběrném dvoře. Do motivačního programu je v tomto padesátitisícovém městě aktuálně zapojeno 9347 domácností, tedy 19.918 zaregistrovaných poplatníků. "Z toho 14.462 již má splněny podmínky pro získání slevy v příštím roce," uvedl Tulis.

Obyvatelé Třebíče budou za odpad nadále platit 648 korun ročně na hlavu. "Sazba se nezměnila od roku 2013, to znamená, že následující rok bude už šestým rokem se stejnou výší sazby za odvoz komunálního odpadu," uvedla mluvčí města Irini Martakidisová.

Základní sazba poplatku ve Žďáru nad Sázavou zůstává na 580 korunách. Ve stejné výši je podle mluvčího radnice Jakuba Axmana rovněž od roku 2013. Více za odpad zaplatí majitelé bytů, rodinných domů a rekreačních objektů, v nichž není nikdo přihlášený k trvalému pobytu. V roce 2018 jim město naúčtuje 760 korun.

V Pelhřimově zůstane v novém roce poplatek za odpad na letošních 650 korunách za obyvatele a v Havlíčkově Brodě na 600 korunách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist