https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-vetrne-farme-subsaharske-afriky-dokoncene-dva-mesice-pred-terminem-chybi-pripojeni-na-sit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší větrné farmě subsaharské Afriky, dokončené dva měsíce před termínem, chybí připojení na síť

9.6.2017 06:29 | PRAHA (ČTK)
Farma měla zahájit provoz v červnu, ale keňská státní Kenya Transmission Company (KetraCo) zodpovědná za přenosovou soustavu se zpozdila se stavbou. Ilustrační snímek větrné farmy.
Farma měla zahájit provoz v červnu, ale keňská státní Kenya Transmission Company (KetraCo) zodpovědná za přenosovou soustavu se zpozdila se stavbou. Ilustrační snímek větrné farmy.
Největší větrná farma subsaharské Afriky je sice připravena k zahájení provozu, až do příštího roku však zůstane ladem, protože Keňa dosud nevybudovala přenosovou soustavu. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Dánský výrobce větrných turbín Vestas Wind Systems instaloval 365 turbín o kapacitě 310 megawattů v poušti u jezera Turkana v březnu. Práce mu trvaly necelý rok a svou největší zakázku co do počtu turbín dokončil dva měsíce před termínem. Projekt v jedné z největrnějších oblastí afrického kontinentu, který stál v přepočtu 678 milionů USD (15,86 miliardy Kč), je největší investicí soukromého sektoru v Keni a je pod drobnohledem investorů pátrajících po možnostech výroby obnovitelné energie v Africe.

Farma měla zahájit provoz v červnu, ale keňská státní Kenya Transmission Company (KetraCo) zodpovědná za přenosovou soustavu se zpozdila se stavbou. Vestas předpokládá, že dokončena bude počátkem příštího roku. Elektrické vedení o délce 428 kilometrů povede z Loiyangalani na severu země na jih do Suswy. Původní termín dokončení byl v říjnu 2016, realizaci ale pozdržela zejména obtížná jednání s majiteli půdy na trase. KetraCo nyní plánuje dokončení výstavby na letošní srpen. Větrná farma u jezera Turkana má po dokončení pokrývat 15 procent energetické spotřeby Keni.

Původně měl projekt zahájit provoz už v roce 2011, ale kvůli finančním a stavebním průtahům se s jeho realizací začalo až v roce 2014.

Přestože o finanční prostředky není nouze, investice do obnovitelné energie v Africe se uskutečňují jen pomalu kvůli byrokratickým a infrastrukturním překážkám. Vestas nicméně doufá, že "velmi brzy" ohlásí nový projekt větrné farmy v Maroku a západní Africe.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist