https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-zkamenely-pavouk-jursky-lovec-z-ciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší zkamenělý pavouk? Jurský „lovec“ z Číny

22.4.2011 03:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Zkamenělina povouka z jury ve srovnání s jeho současným "příbuzným".
Zkamenělina povouka z jury ve srovnání s jeho současným "příbuzným".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Paul Selden / University of Kansas
Nebyl vlastně nijak obří – včetně nohou měl kolem 15 centimetrů, dnes žijí i pavouci větší. I tak je nález zkameněliny z čínských sopečných vrstev vědeckou senzací: jde totiž o fosilii vůbec největšího pavouka, která kdy byla nalezena.
 

Pro vědce, kteří tento týden nález zveřejnili, jde o objev o to cennější, že příbuzní tohoto zvíře žijí dodnes v tropických oblastech a do svých obrovských sítí o velikosti až 1,5 metru chytají hmyz různých velikostí a občas i menší ptáky.

„Nikdy se dosud tak velkého zkamenělého pavouka objevit nepodařilo,“ shrnul nález pro BBC jeden z týmu odborníků, profesor Paul Selden z Kansaské univerzity. „Jeho tělo není možná největší, ale když k němu přidáte i nohy, je to rekordman,“ dodal.

Druh Nephila jurassic, jak byl pavouk pojmenován, zřejmě žil před zhruba 165 miliony let v podobných klimatických podmínkách jako jeho dnešní příbuzní, kteří bývají nazývání žijícími fosíliemi – již dříve se o nich vědělo, že se za miliony let nijak zvláště neproměnili. Odborníci byli z dobře zachovalé fosilie dokonce schopni určit, že šlo o samičku. Předpokládají, že tak jako dnes i tehdy byly samice větší než samci.

Uchování těla napomohla sopečné erupce

Z nálezu vědci soudí, že i tehdy tito pavouci tkali stejně obří sítě a chytali do nich to, co jejich dnešní příbuzní. Jsou si ovšem jisti, že nový nález jim pomůže získat mnoho nových poznatků o evoluci těchto živočichů. Stejný tým v současnosti zkoumá fosilie pavouků z mnoha dalších míst planety.

Je logické, že zachované zkameněliny pavouků jsou velmi vzácné a i v tomto případě zřejmě hrála roli nějaká nečekaná událost. Pavouk zřejmě zahynul při sopečné erupci, kdy jeho tělo rychle překryly a zakonzervovaly vrstvy sopečného prachu.

Jde sice o největšího nalezeného pavouka, není však nejstarší. V tomto smyslu jsou rekordmany dvě fosilie nalezené v Anglii, u nichž se stáří odhaduje na přibližně 310 milionů let.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist