https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekolika-denni-utek-dikobraza-ze-zoo-ukoncili-zvireci-zachranari-museli-ho-vykopat-z-nory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Několikadenní útěk dikobraza ze zoo ukončili zvířecí záchranáři. Museli ho vykopat z nory

13.4.2017 12:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dikobraze chytali členové plzeňské záchranné stanice živočichů dvě hodiny. Dikobraz je opravdu silné, mrštné a velice rychlé zvíře. Jeho ostny jsou tvrdé a píchnutí od něj je dosti bolestivé.
Dikobraze chytali členové plzeňské záchranné stanice živočichů dvě hodiny. Dikobraz je opravdu silné, mrštné a velice rychlé zvíře. Jeho ostny jsou tvrdé a píchnutí od něj je dosti bolestivé.
Před deseti dny utekl z plzeňské zoo dikobraz. V pondělí si ho v jednu hodinu ráno všiml řidič kamionu na výpadovce na Karlovy Vary u sjezdu na Chotíkov. Původně si myslel, že je to divoké prase a pak nevěřil svým očím, když zjistil, že je to dikobraz. Ve středu pak zvíře náhodně našli manželé Janečkovi z Chotíkova. Volali do zoo, ale tam už v tu hodinu nikdo nebyl, a tak za zvířetem přijel tým ze Záchranné stanice živočichů Plzeň. Informuje o tom Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice.
 

Odchyt zvířete trval kolem dvou hodin. “Byla to náročná akce. Dikobraz je opravdu silné, mrštné a velice rychlé zvíře. Jeho ostny jsou tvrdé a píchnutí od něj je dosti bolestivé," říká Karel Makoň, DESOP - Záchranná stanice živočichů Plzeň.

"Nejprve nám zmizel v hustém křoví, tlačili jsme ho směrem ven, přičemž se schoval do své čerstvě vyhrabané nory pod borovicí. Pozadu vytáhnout nešel. A tak jsme ho museli vykopat. Tři jsme pak měli co dělat, aby nám neutekl,“ popisuje Karel Makoň. Po odchytu skončil dikobraz na stanici. Zítra či pozítří by již měl být zpátky ve svém výběhu v zoo.

Dikobraz je velký býložravý hlodavec, dorůstající délky až 60-80 cm (ostny měří 30 cm), jeho váha se pohybuje od 10-25 kg. Žijí v Africe, jižní a jihovýchodní Asii a také ve Středozemí. Dožívají se 12 let. Pohybuje se rychlostí přibližně 3,2 km/h.

Bývají aktivní převážně v noci, ve dne spí. Vrchní a boční část těla mají krytou ostny ve dvou vrstvách pod sebou. Vrchní ostny jsou tenké a dlouhé, pod nimi je však ještě vrstva krátkých silných a velmi špičatých, které slouží k obraně. Když je dikobraz napaden, dá se na útěk, pak ale prudce zabrzdí, rozevře vějíř ostnů a napíchne za ním běžícího útočníka. Bodliny sice neumí vystřelovat, ale ostny se mohou uvolnit (zejména ty spodní, kratší bodliny) a zůstat zapíchnuté v kůži útočníka. Dikobraz tak může způsobit i těžká zranění. Z dikobrazích ostnů se vyráběly například rybářské splávky nebo násadky psacích per.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist